Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Cibule

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je jedním z nejtradičnějších druhů zeleniny používaných v české kuchyni. Cibule pochází z největší pravděpodobností ze střední Asie. Pro lidskou výživu je využívána již déle než 7000 let. Z historických záznamů lze doložit konzumaci cibule u všech starověkých národů. Již ve středověku byla cibule doporučována také z terapeutických důvodů - pro léčbu bolestí hlavy, kašle, ale i poruchy erekce či ztrátu vlasů.

Zastoupením makronutrientů se cibule neliší od ostatních druhů cibulové zeleniny. Voda tvoří 89% hmotnosti čerstvého plodu. Spíše než sacharidy, bílkoviny, tuky a vláknina nás na cibuli zajímají mikronutrienty a fytonutrienty. Jedná se především o antibioticky působící alicin, antioxidačně a baktericidně působící flavonoidy, sirné sloučeniny a fytoncidy bránící růstu mikroorganismů. Cibuli považujeme za dobrý zdroj síry, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Bohatá je na karotenoidy, kyselinu listovou. Nať cibule obsahuje 130 mg vit C / 100 g. Slzení doprovázející loupání a krájení cibule je způsobeno těkavou sloučeninou syn-propanethial-S-oxid, který se uvolňuje do vzduchu, dostává se do očí, ve kterých dráždí nervová vlákna aktivující slzné žlázy.

Díky svému složení fytonutrientů se cibule využívá v lidové medicíně jako prostředek při prevenci a léčbě zánětů dýchacích cest, kašli, zahlenění, zánětech v dutině ústní a hltanu. Antioxidačně působící sloučeniny brzdí rozvoj aterosklerózy, dlouhodobých komplikací diabetu i nádorových onemocnění. Před vznikem srdečně-cévních onemocnění chrání cibule také díky svým schopnostem snižování hodnoty krevního tlaku při hypertenzi a redukcí tvorby krevních sraženin. Cibule stimuluje produkci žluče, žaludečních a pankreatických šťáv. Ve střevech napomáhá udržovat zastoupení zdravé mikroflóry. Při konzumaci velkých dávek cibule však mohou nastat žaludeční potíže.

V průběhu historie pěstování cibule bylo vyšlechtěno velké množství odrůd typů bílé, žluté, červené cibule s odlišnými stupni sladkosti a pálivosti. V naší kuchyni je cibule využívána jako zelenina a koření – ve formě syrová i tepelně zpracované. Osmažená cibule je základem jíšky při přípravě polévek, gulášů, perkeltů, omáček, zelí, špenátu, využívána je do pomazánek a luštěninových pokrmů. Pro dochucení hotových jídel lze využít cibuli syrovou  a cibulovou nať. Použitá ve větším množství, může dráždit zažívací trakt. Proto její přítomnost není žádoucí v jídle, po kterém následuje plánovaná fyzická aktivita.