Proč je při hubnutí výhodné jíst pomalu

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Proč je při hubnutí výhodné jíst pomalu

V útlém věku nás ve školce a doma učili, že při jídle se nemluví a kdo skončí jako první, ten je králem jedlíků. Tato poučka byla vhodná dříve, v dobách, kdy potravy bývalo omezeně. Výhodné bylo, v krátkém čase získat co možná nejvíce kalorií, které se poté spotřebovaly při těžké a namáhavé fyzické práci. Úplně nejlepší bylo, když si člověk rychlým zkonzumováním kaloricky vydatné stravy dokázal vytvořit v tukových buňkách rezervní energetické zásoby. Velice často totiž přicházela také období chudší…

čtěte více »

 

Domácí iontový nápoj část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu
image for Domácí iontový nápoj část II.

Jak je to s dodávkou energie a tekutin po ukončení zátěže? Tento okamžik je z pohledu regenerace organismu a doplnění vyčerpaných glykogenových zásob velmi důležitý. Čím dříve zahájíte restauraci svalového glykogenu, tím lépe.

čtěte více »

 

Domácí iontový nápoj část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu
image for Domácí iontový nápoj část I.

O nutnosti příjmu tekutin, energie a elektrolytů v průběhu delšího fyzického výkonu není pochyb. K těmto účelům nám trh nabízí řadu přípravků, které můžeme využívat v rámci závodů, tréninků, ale také při nenáročných sportovních aktivitách. Energetický (iontový) nápoj lze snadno připravit rozpuštěním prášku ve vodě nebo naředěním tekutého koncentrátu. Objem a koncentraci výsledného nápoje jednoduše ovlivníme množstvím použitého koncentrátu a vody. Cena jednoho litru správně naředěného nápoje vyjde spotřebitele v průměru na 10 až 20 Kč. Pokud se vám nechce platit za komerční energetické nápoje, můžete si v běžných domácích podmínkách připravit svůj vlastní „ionťák“, který vás může vyjít finančně o dost levněji. 

čtěte více »

 

Vnitřnosti

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Vnitřnosti

Jako vnitřnosti označujeme vnitřní orgány a všechny úseky trávicího traktu těl vyšších živočichů. Patře sem tedy játra, ledviny, slezina, střeva, stěna žaludku, jazyk, srdce, plíce, mozek, brzlík, slinivka, varlata a krev hospodářsky chovaných či lovených zvířat a ryb. Velká část lidí konzumaci vnitřností z různých důvodů (etických, chuťových, zdravotních) odmítá. Naopak v mnoha lidských kulturách jsou velmi často konzumovány a vybrané vnitřnosti jsou považovány za delikatesu. Tradiční čínská medicína využívá vnitřních orgánů zvířat také jako léčebného prostředku.

čtěte více »

 

Vitamin C

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamin C

Vitamín C je zřejmě nejznámějším a také nejužívanějším vitamínem. Poprvé byl chemicky identifikován v roce 1928. Pojmenován byl na základě své schopnosti předcházet kurdějím (skorbutu) – jako kyselina askorbová.

čtěte více »

 

Vitamíny řady B

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamíny řady B

Mezi vitamíny B počítáme osm, ve vodě rozpustných vitamínů. Následující tabulka přináší přehled vitamínů skupiny B s doporučeným denním příjmem pro dospělého člověka.

čtěte více »

 

Sušené ovoce

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sušené ovoce

Tento zdroj energie asi neunikne žádnému vytrvalostnímu sportovci. Sušené ovoce patří mezi výtečné traťovky. Není nic jednoduššího než nasypat do úst hrst sušených plodů a během pár minut pocítit energetickou vzpruhu. Sušené ovoce s oblibou využíváme také jako přirozené sladidlo do cereálních snídaní, svačin, po tréninkových pokrmů, kterým přinese vedle příjemné chuti také další nálož potřebných kalorií.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část V.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část V.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část IV.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část IV.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.



čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část III.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část III.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část II.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část I.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Krupicová kaše

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Krupicová kaše

Krupicová kaše je nejčastěji konzumována v dětství. Mluví se o ní jako o „pohádce mládí“. Svým složením je však také vhodným pokrmem pro dospělé a pro sportovce. Připravit krupicovou kaši dokáže zřejmě každý. Základ tvoří mléko, pšeničná krupice a cukr.

čtěte více »

 

Zvěřina

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Zvěřina

Maso a vnitřnosti volně žijících zvířat sloužily jako zdroj potravy pro člověka dlouhá tisíciletí. S vývojem civilizace a změnou životního prostředí se zvěřina jako potravinový zdroj stávala více a více vzácnější. Pro většinu z nás dnes zvěřina nepředstavuje nijak významnou potravinu. Přesto je dobré zmínit základní nutriční složení a upozornit na přínosy i rizika konzumace „divočiny“.

čtěte více »

 

Kuskus

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Kuskus

Kuskus pochází z oblasti severní Afriky, kde stále tvoří významnou část jídelníčku místního obyvatelstva (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye, Egypt). Dnes je kuskus známý po celém světě. Svou přízeň si získal díky výborným výživovým vlastnostem a snadné přípravě.

čtěte více »

 

Vláknina

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Redukce hmotnosti
image for Vláknina

Jako vlákninu potravy označujeme nestravitelné složky stěn rostlinných buněk. Nestravitelnost vlákniny pramení ze specifických vazeb mezi jednotlivými molekulami glukózy, které nepodléhají štěpení enzymů lidského trávicího ústrojí. Energetický zisk z vlákniny je tedy pro člověka téměř nulový.

čtěte více »

 

Glutamin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Nárůst svalové hmoty  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Glutamin

Glutamin je nejčastější aminokyselinou v krevní plazmě a kosterních svalech. Ve svalových buňkách tvoří více než ½ všech volných AK. Glutamin náleží mezi neesenciální aminokyseliny. Znamená to, že naše tělo si jej dokáže v dostatečném množství vytvářet samo a není závislé na jeho přívodu stravou.

čtěte více »

 

Sója

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sója

Sójové boby patří mezi základní potravinu v zemích jihovýchodní Asie. Zde se sója pěstuje již více než 5000 let. Do jídelníčku Evropanů a Američanů se dostala až ve 20. století. O sóji se hovoří jako o potravině budoucnosti. Mohou za to její výtečné nutriční vlastnosti, nenáročný způsob pěstování a vysoké hektarové výnosy.

čtěte více »

 

Sádlo

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sádlo

Sádlo – vepřový, ale též drůbeží tuk, patřilo dlouhá staletí ve výživě člověka mezi důležité energetické zdroje. Sádlo bylo denní součástí jídelníčku venkovského i městského obyvatelstva. Mazalo se na pečivo, používalo se na pečení a smažení. Využití našlo nejen ve výživě, ale také jako ochranný a regenerační prostředek lidské kůže. Sádlo bylo a je levnější než kravské máslo. S nástupem užívání rostlinných margarínů, význam sádla jako základního tuku v české kuchyni poklesl. Nakolik velkou ztrátu či přínos to znamená pro naši výživu?

čtěte více »

 

Okurky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Okurky

Původní domovinou okurek byla Indie a oblast západní Asie. Pěstovaly se zde již před 3000 lety. Odtud se šířily do celého světa. První doložené zprávy o okurkách v Evropě pochází z 9.století z Francie. Do Nového světa se okurky dostaly ve století šestnáctém. Okurky náleží do skupiny plodové zeleniny. Na trhu se setkáváme s okurkami čerstvými – okurky polní a salátové, a okurkami zpracovanými – kvašenými, nakládanými. Okurky se konzumují v neúplné - zelené zralosti. Plně vyzrálé, se žlutým odstínem, jsou příliš hořké a trpké.

čtěte více »