Semínka

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Semínka

Semena rostlin patří mezi jedny z nejstarších potravin. U našich „divoce žijících“ předků představovala významnou součást jídelníčku. V posledních 20 letech, kdy došlo k určitým pozitivním změnám ve stravovacích zvyklostech, se začínají semínka opět častěji využívat. A je to dobře. Konzumací rozumného množství rostlinných semen poskytneme organismu mnoho hodnotných živin.

čtěte více »

 

Mořské plody

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Mořské plody

Mořskými plody označujeme jedlé živočišné druhy žijící v mořích. Pod tímto pojmem máme především na mysli všechnu mořskou „havěť“ nepatřící mezi ryby. Do této pestré skupiny řadíme kraby, krevety, korýše, ústřice, humra, škeble, kaviár, chobotnice… Přes poměrně značnou různorodost nacházíme u mořských živočichů několik společných nutričních vlastností.

čtěte více »

 

Sójové maso

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sójové maso

Jako sójové maso označujeme texturovanou sójovou bílkovinu, která se zpracovává do podoby kostek, granulí, nudliček, plátků, řízečků. Sójové maso můžeme koupit také v podobě ochucených polotovarů nebo již jako hotové pokrmy. Základem pro výrobu těchto výrobků je odtučněná sójová mouka.

čtěte více »

 

Zelený čaj

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Zelený čaj

Jako čaj označujeme nápoj připravený z lístků čajovníku (Camellia sinensis) spařených horkou vodou. Díky rozdílnému procesu zpracování čajových lístků získáváme několik typů čajů – čaj bílý, žlutý, zelený, oolong, černý a pu-erh. Pravlastí čajovníku je oblast jihovýchodní Asie. Konzumace čaje v Číně je stará více než 4000 let.

čtěte více »

 

Zelí

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Zelí

Zelí patří mezi tradiční českou zeleninu. Pod označením zelí si nejčastěji představíme hlávkové zelí. Ze skupiny košťálové zeleniny však dnes konzumujeme také zelí pekingské a čínské. Velmi často se tyto dva druhy importovaného zelí zaměňují. Mnohem častěji používáme zelí pekingské (protáhlé, 30-60 cm dlouhé, světle zelené až bílé hlávky), ale nesprávně jej nazýváme zelím čínským. V roční spotřebě však v našich zemích stále dominuje zelí hlávkové.

čtěte více »

 

Mléko

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Mléko

Mléko považujeme za základní potravinu, která nás většinou doprovází celým životem. Pro mláďata savců je mateřské mléko první výživou, která zabezpečí vše, co vyvíjející se organismus vyžaduje. Optimálně by kojení mělo probíhat po celý první rok života dítěte. Po ukončení kojení mateřským mlékem využíváme v lidské výživě mléka hospodářských zvířat. V evropském regionu je nejrozšířenější mléko kravské. Ve světě se konzumuje také mléko kozí, ovčí, buvolí, lamí, velbloudí, kobylí.

čtěte více »

 

Koenzym Q10

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Koenzym Q10

Potravinové doplňky s názvem koenzym Q10 se na českém trhu vyskytují od počátku 90.let 20. století. Tato, v tuku rozpustná sloučenina byla poprvé izolována v roce 1957 v hovězím srdci. Za popsání funkce koenzymu Q10 v lidském organismu byla anglickému vědci Peteru Mitchellovi udělena v roce 1978 Nobelova cena.

čtěte více »

 

Papriky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Papriky

Paprika pochází k tropických krajin Ameriky. Dnes se pěstuje a konzumuje na všech kontinentech a patří mezi nejrozšířenější druhy plodové zeleniny. Botanicky papriky náleží do čeledi lilkovitých. Některé odrůdy paprik se suší a v drcené podobě se používají jako koření, které dodává pokrmům barvu a pikantní chuť. Silně pálivé formy paprik označujeme jako chilli papričky. Konzumní papriky jsou sytě zbarveny v odstínech světle a tmavozelené, žluté, oranžové a červené.

čtěte více »

 

Melouny

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Melouny

Jméno meloun pochází řečtiny a znamená velké jablko. Dle genetických analýz bylo odhaleno, že pravlastí melounu jsou subtropické oblasti afrického kontinentu. Odtud se rozšířil do Asie. Na evropský kontinent se meloun dostal ve středověku díky Arabům, kteří jej konzumovali jako postní jídlo.

čtěte více »

 

Knedlíky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Knedlíky

Knedlík je vařený pokrm připravený z těsta. Knedlíky se obyčejně formují do tvaru šišky či koule. Liší se od sebe podle použití základních surovin. V českých zemích je nejrozšířenější knedlík houskový. Základem pro jeho přípravu je hrubá pšeničná mouka, pečivo, vejce, mléko, voda.

čtěte více »

 

Jogurt

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Jogurt

Jogurt je potravinou používanou v lidské výživě již déle než 4500 let. První doložené zmínky o jogurtu pochází z oblasti dnešní Malé Asie. V historických dobách dokázali lidé využívat přirozené schopnosti mléka zkysnout účinkem mléčných bakteriálních kultur. Dnes se mléko fermentuje řízeně - za pomocí předem specifikovaných mlékárenských kultur. K těmto „startovacím“ kmenům se u některých výrobků přidávají také bakterie probiotické (Laktobacily, Bifodobakterie).

čtěte více »

 

Vitamín C

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamín C

Vitamín C je zřejmě nejznámějším a také nejužívanějším vitamínem. Poprvé byl chemicky identifikován v roce 1928. Pojmenován byl na základě své schopnosti předcházet kurdějím (skorbutu) – jako kyselina askorbová.

čtěte více »

 

Karnitin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Karnitin

Karnitin je jeden z nejpopulárnějších doplňků stravy. Nejčastěji po něm sahají lidé s nadváhou a sportovci, kteří si od něj slibují, že jim pomůže snížit množství tuku v těle a podpoří výkon ve vytrvalostních disciplínách.

čtěte více »

 

Jáhly

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Jáhly

 

Jáhly vznikají loupáním prosa. Obalové vrstvy obilek prosa jsou pro člověka těžko stravitelné. Proto se loupáním získává pouze dobře využitelný podíl – jáhly. Výsledným produktem jsou asi milimetr velké žluté kuličky. Jáhly bývaly u našich předků velmi frekventovanou potravinou. Do příchodu rýže na evropský kontinent tvořily důležitou součást běžné stravy.

čtěte více »

 

Inosine

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu
image for Inosine

Inosine je tělu vlastní sloučenina nacházející se v každé buňce lidského organismu. Chemicky se jedná o nukleosid – sloučeninu vzniklou spojením hypoxantinu a ribózy. Inosine je obsažen v nukleových kyselinách. Je nezbytný pro kódování a přepis genetické informace při syntéze bílkovin. Inosine se účastní na tvorbě purinů a adenosinu – důležité komponenty molekuly adenosintrifosfátu (ATP).

čtěte více »

 

Houby

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Houby

Houby v našem běžném jídelníčku nesehrávají zásadní úlohu. Při přípravě stravy je využíváme spíše jako pochutiny, která pokrmu přidá příjemnou chuť a vůni. Člověk používá houby nejen jako přímý zdroj obživy, ale také pro technologické účely ve farmaceutickém, potravinářském a chemickém průmyslu. Řada hub (hlíva ústřičná, shiitake, maitake, reishi) má preventivní i léčebné schopnosti.

čtěte více »

 

BCAA

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Nárůst svalové hmoty  |  Výživa ve sportu
image for BCAA

Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (angl. brached chain amino acids – BCAA) patří mezi esenciální – nepostradatelné aminokyseliny, které si lidský organismus nedokáže sám syntetizovat. Pro zajištění jejich příjmu jsme odkázáni na stravu. Do skupiny větvených aminokyselin náleží leucin, izoleucin a valin. Jejich největším přirozeným zdrojem jsou potraviny živočišného původu. Mnohem vyšší množství BCAA se nachází ve vybraných potravinových doplňcích.

čtěte více »

 

Hořčík

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Hořčík

Hořčík (lat. Magnesium – Mg) je významným biogenním prvkem v lidském organismu. V absolutním množství se v našem těle nachází 25 až 30 g hořčíku. Nejvíce je ho obsaženo v kostech a ve svalech. Hořčík je nezbytný pro aktivitu 300 enzymů. Zásadní je jeho úloha při enzymatických reakcích tvorby ATP – energie. 

čtěte více »

 

Corn flakes

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Corn flakes

Doslovný překlad anglického „corn flakes“ zní kukuřičné vločky. Častěji však hovoříme o kukuřičných lupíncích. Corn flakes jsou amerického původu. V padesátých letech 20. století s nimi přišla na trh firma Kellogg’s. Pro svou snadnou přípravu si lupínky rychle získaly oblibu u spotřebitelů. Ještě před dvaceti lety jsme je v České republice téměř neznali. Dnes jsou i u nás velmi častou potravinu, kterou používáme nejčastěji v podobě snídaní. „Korn flejky“ se rovněž hodí jako rychlá svačina v průběhu dne.

čtěte více »

 

Játra

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Játra

Játra hospodářských zvířat řadíme do potravinové kategorie vnitřnosti. Je jisté, že játra volně žijících zvířat byla nedílnou součástí lidského jídelníčku od nejstarších dob. V dnešní době nejčastěji konzumujeme játra drůbeží, hovězí, telecí, vepřová. Za delikatesu jsou považována játra husí. Obyvatelé přímořských oblastí přichází do styku  i s játry některých ryb a mořských savců.

čtěte více »