Bc. Eva Hvorecká  |  Racionální jídelníček
image for Domácí chléb aneb můj první chléb z trouby

Pořádně vymazlený kousek pro začátečníky! Věnováno, těm, kteří se chtějí naučit péct chleba, ale nevědí, kde začít. :)

Kde můj příběh začal?

Prostě jsem se jednoho dne rozhodla, že se naučím upéct pořádný domácí bochník z lásky (už vykypěla má trpělivost s pečivem z obchoďáku).               A doufám, že ten váš příběh začne právě tady! :)

Jak jsem postupovala?

Po určité době hledání receptů na internetu jsem zjistila, že je nekonečně mnoho variant a doporučení. Nakonec jsem u jednoho receptu skončila a dala jsem si ho dohromady s ostatními podobnými recepty. Tehdy to byl recept s mlékem a kostkou droždí, což mi přišlo jako jasná věc.

A jak jsem na tom dnes?

Od té doby uplynulo několik týdnů odříkání, námahy, potu a puchýřů…jo a pečení chleba :) a stále jsem  na začátku (jak tak koukám na jiné “pekárníky“). Ale faktem je, že mléku a droždí se začínám vysmívat, protože opravdový chleba je přece z vody, mouky a kvásku, ke kterému mě čeká ještě dlouhá cesta dalšího hnětení a pečení, hnětení a pečení,...(tím nechci shazovat chléb z droždí, protože pořád je to ideální varianta pro začátečníky).

Proč jsem se recept rozhodla sepsat, když jsem ještě pořád začátečník?

Po všech těch zmatcích a nafouklé hlavě z nekonečně mnoha informací o „pouhém“ pečení chleba jsem se rozhodla, že sepíši recept pro úplné začátečníky, bez zmatku a nejasností, se kterými jsem se na začátku setkávala já.

Takže tady ho máte :)

Varianta receptu s mlékem a droždím:

Suroviny:

3 hrnky žitné mouky

2 hrnky hladké pšeničné mouky

2-3 lžičky soli

3 lžičky drceného kmínu

1 hrnek vlažné vody

½ hrnku vlažného mléka

droždí (42 g)

cca 1 lžička cukru

Postup:

Mléko mírně ohřejte v malém kastrůlku. Ve vlažném mléce si rozpusťte cukr, rozdrobte do něj kostku droždí a rozmíchejte. Směs přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít. Mezitím si připravte sypké ingredience – do velké mísy prosejte žitnou a pšeničnou mouku, přidejte sůl a kmín.

Jakmile budete mít kvásek vzešlý (měl by být alespoň dvakrát tak větší), vlijte ho do mísy s moukou a vařečkou zamíchejte. Poté vlijte hrnek vlažné vody (můžete dát i více, ale to spíš přidávejte později podle potřeby, ať to s vodou nepřeženete). Vařečkou ještě směs zamíchejte a pak se do toho pusťte (pokud chcete) rukami. Protože těsto celkem lepí, zjistila jsem, že je to lepší dělat velkou vařechou. Ale také je to mnohem náročnější, obzvlášť pokud máte nedotčené drobné ručky jako já. Proto doporučuji předat svému silnějšímu protějšku a vy se u toho můžete kochat… samozřejmě tím, jak těsto mění svou podobu a stává se krásně vláčným ;-)

vzešlý kvásek

Je dobré, opravdu se s tím mazlit (opět myslím s těstem), neodbýt práci, což může trvat třeba i 20 až 30 minut. Záleží, jak jste zdatní. Na konci by těsto nemělo být příliš tuhé (pokud ano, přilejte trošku vody).

Po uhnětení nechte těsto v teple ještě chvíli kynout (alespoň hodinu). Po vykunutí vytvarujte z těsta bochník. Já dělám raději bochníky dva a to tak, že si těsto rozdělím na dvě půlky a každou překládám. Znamená to, že těsto natahuji a přeložím z každé strany do středu (jako listy papíru) a toto několikrát opakuji (vždy překládám na jednu a tu samou stranu). Nakonec těsto upravíte do tvaru bochníku, který pomoučíte a hodíte do ošatky. Že nemáte ošatku? Já jsem použila misku, někdo používá například cedník, který se vyloží čistou utěrkou a teprve potom se do něj vloží bochník (pomoučenou stranou na utěrku). Bochníčky se přikryjí utěrkou a nechají se v teple hodinu až dvě kynout (uvidíte, jak poroste).

Po vykynutí opatrně přehodíte na plech vyložený pečícím papírem. Dělám to tak, že plech přiložím na misku a překlopím. Sundám z plechu misku, poté utěrku a bochníček je na plechu. :)

A hurá do trouby!

Už se peče!

Troubu si předehřejte alespoň na 220°C. Chleba pečte zhruba 15 minut (poznáte podle barvy kůrky) na maximum. Následně teplotu ztlumte na 170°C a a pokračujte v pečení dalších přibližně 20-30 minut (záleží, jak velký máte bochník). V této době přikrývám bochník raději alobalem, aby se mi dále už nepřipaloval. Co se týká teplot, tak každá trouba peče jinak. Na to je potřeba dávat si pozor a vysledovat si průběh pečení individuálně.

A jak poznáte, že je chléb uvnitř hotový?

Pokud poklepete zespodu, měl by být dutý :)

Tipy na závěr:

  • Já dělám z těsta dva malé bochníčky, lépe se propečou. Stačí pak, po 10-15ti minutách pečení na maximum, dopéct už jen 20 minut.
  • Pokud nechcete mléko, použijte pouze vodu. Postup je stejný, jen droždí a cukr místo v mléce rozmícháte ve 3-4 lžících vlažné vody.
  • Chléb můžete obohatit různými přísadami, které do těsta zapracujete při hnětení. Já zkoušela například olivy, lněné semínko, celý kmín….Můžete vyzkoušet také sezam, dýňová nebo slunečnicová semínka, sušená rajčata apod. Záleží jen na vaší fantazii a chuti.
  • Samozřejmě můžete kombinovat i různé druhy muk. Vyzkoušejte například celozrnné mouky, špaldovou apod. Mějte ale na mysli, že každá mouka se bude chovat jinak. V takovém případě to chce pouze zkušenosti.
  • Pokud se vám bochník nedaří vytvarovat, pořiďte si ošatku.
  • Pro větší estetiku upečeného chleba, můžete ještě syrový bochník na povrchu nakrojit. Já občas udělám křížek.
  • Chléb by se měl krájet až vychladlý. Pokud to tedy vydržíte… :)

Přeji hodně trpělivosti a dobrou chuť! :)