Články přináší informace o nejrozšířenějších doplňcích stravy – v jakých situacích je konkrétní přípravek výhodné použít, pro koho se hodí, pro koho nemá přínos, mechanismus účinku, kdy jej užívat, v jakém množství.

Využití kreatinu u sportovců I. část: Proč ano a proč ne?

Bc. Eva Hvorecká  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy  |  Pro odborníky
image for Využití kreatinu u sportovců I. část: Proč ano a proč ne?

Kreatin je sloučenina našemu tělu vlastní, která se tvoří hlavně v játrech, ledvinách a v menším množství také ve slinivce břišní. Účinky kreatinu na náš organismus se začaly studovat od roku 1927. V té době bylo díky tomu poprvé poukázáno na úlohu kreatinové suplementace, která představovala oddálení svalové únavy při intenzivní fyzické zátěži a urychlení regenerace po ní. Abychom si mohli říci, proč je kreatin potenciálně využitelný při fyzické zátěži jako doplněk stravy, je důležité vysvětlit si základní fakta o něm.

čtěte více »

 

Kloubní výživa

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Kloubní výživa

Přípravky označované jako „kloubní výživa“ pomáhají zpomalovat destrukci kloubní chrupavky a navozovat optimální stav jejího metabolismu. Pro skupinu látek s chondroprotektivním účinkem je užívána zkratka SYSADOA (symptomatic slow acting drugs of osteoarthrosis). Využívají se tedy především při léčba osteoartrózy, případně osteoartritidy. Účinnými látkami jsou glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, methylsulfonylmethan (MSM), kyselina hyaluronová a hydrolyzáty kolagenu

čtěte více »

 

Spalovače tuku část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Spalovače tuku část II.

Jako spalovače tuku nazýváme potravinové doplňky, které kombinují řadu sloučenin přírodního původu s předpokládanými lipolytickými účinky.

čtěte více »

 

Spalovače tuku část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Spalovače tuku část I.

Jako spalovače tuku nazýváme potravinové doplňky, které kombinují řadu sloučenin přírodního původu s předpokládanými lipolytickými účinky.

čtěte více »

 

Prebiotika

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Prebiotika

Jako prebiotika označujeme nestravitelné složky stravy, které představující důležitý substrát pro růst a aktivitu střevní mikroflóry – především bifidobakterie a laktobacily. Mezi prebiotika patří některé oligosacharidy – fruktooligosacharidy, inulin, galaktooligosacharidy. K sacharidům s prebiotickými účinky bývají zahrnovány také xylooligosacharidy a laktulóza.

čtěte více »

 

Maltodextrin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Maltodextrin

Jako maltodextriny označujeme řetězce několika jednotek až dvou desítek glukózových jednotek. Maltodextriny využívané v potravinářství se získávají hydrolytickým štěpením škrobů – nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Výsledným produktem je bílý prášek s lehce sladkou příchutí, s nízkou viskozitou a nízkou hodnotou osmotického tlaku. Sacharidy tvoří 95 až 99% procent hmotnosti. Maltodextriny nepřináší žádné bílkoviny, gluten, tuky, vlákninu, ani vitamíny a minerální látky.

čtěte více »

 

Tribulus terrestris

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Tribulus terrestris

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) roste v širokých oblastech mírného a tropického klimatu Asie, Afriky, Evropy, Austrálie. S největší pravděpodobností pochází z mořských pobřeží Číny a Japonska. Již starověké civilizaci znaly účinky této byliny na lidský organismus. Využívali jej jako diuretikum, tonikum, protizánětlivý lék, k detoxikaci jater, ledvin, k ochraně před rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. V podvědomí jsou účinky této byliny k podpoře plodnosti a sexuální stimulace. Sportovci silových disciplín si od extraktu kotvičníku slibují nárůst svalové hmoty a výkonnosti.

čtěte více »

 

HMB

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for HMB

Pod zkratkou HMB se skrývá sloučenina beta-hydroxy-beta-methyl-butyrát, metabolit esenciální, větvené (BCAA) aminokyseliny leucinu. Zhruba 5% leucinu se přirozeně v lidském organismu konvertuje na HMB, čímž denně vzniká u 70 kg jedince asi 0,2-0,4 g HMB. Hydroxy-methyl butyrát také získáváme ve velmi malém množství z potravin. Nejbohatším zdrojem je rybí maso, citrusové plody a u kojenců mateřské mléko.

čtěte více »

 

CLA

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for CLA

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je nenasycená mastná kyselina, která se přirozeně vyskytuje především ve svalové a tukové tkáni přežvýkavců. CLA byla poprvé izolována v roce 1987. Pro předpokládané pozitivní účinky na látkovou výměnu člověka je dnes prodávána v koncentrovaných formách v podobě potravinových doplňků.

čtěte více »

 

Tyrosin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Tyrosin

Tyrosin patří mezi základních 22 aminokyselin, které se podílí na syntéze tělesných bílkovin. Je neesenciální, což znamená, že na jeho příjmu stravou nejsme bezpodmínečně závislí. V případě potřeby si lidský organismus dokáže vytvářet tyrosin z jiné aminokyseliny – fenylalaninu.  Děje se tak za pomocí enzymu fenylalanin hydroxylázy.

čtěte více »

 

NO

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Nárůst svalové hmoty  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for NO

Oxid dusnatý (NO) je plyn, který se účastní mnoha biologických procesů v těle člověka. Přirozeně se vytváří v cévním endotelu (vnitřní výstelka cévní stěny), v nervových buňkách a zažívacím traktu z aminokyseliny argininu (spolu s kyslíkem a NADPH) za pomocí enzymů - syntáz oxidu dusnatého.

čtěte více »

 

Gainery ve výživě vytrvalostních sportovců

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Gainery ve výživě vytrvalostních sportovců

Slovo „gainer“ nejčastěji uslyšíte ve společnosti kulturistů a sportovců zaměřených na sílu a rychlost. Na první pohled bychom skutečně těžko očekávali smysluplnost užívání přípravků, které podporují nárůst hmotnosti a aktivní tělesné hmoty (anglicky „to gain“ – nabrat) u cyklistů, běžců či jiných, vytrvalostně orientovaných sportovců. Snahou je být přece co nejlehčí… Kupodivu však i z gainerů mohou mít vytrvalci užitek.

čtěte více »

 

Iontové nápoje

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Iontové nápoje

Provozování sportovních činností spotřebovává značné množství energetických zásob. Vedlejším produktem práce kosterní svaloviny je produkce tepla. Aby nedocházelo k přehřátí organismu, je třeba nadměrné teplo vyloučit z těla ven. Největšího ochlazujícího účinku je dosahováno evaporací - odpařováním potu z povrchu těla. Voda v potu je vázána na minerální látky. Proto při pocení neztrácíme pouze vodu, ale rovněž řadu elektrolytů. Nejvýhodnějším prostředkem pro doplnění ztrát vody, sodíku, chloridů, draslíku, hořčíku, vápníku a energie v průběhu fyzického výkonu jsou iontové nápoje.

čtěte více »

 

MCT

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for MCT

Mastné kyseliny se střední délkou uhlíkatého řetězce (Medium Chain Triglycerides - MCT)  se přirozeně vyskytují v kokosovém, palmojádrovém a částečně mléčném tuku. Mezi MCT náleží mastné kyseliny s počtem uhlíků 6 až 12. MCT lze také získat štěpením mastných kyselin s dlouhou délkou uhlíkatého řetězce, kterou jsou součástí většiny rostlinných tuků. V koncentrované podobě můžeme MCT pořídit ve formě potravinových suplementů – nejčastěji ve formě olejů. Výrobci doplňků stravy přidávají MCT také do některých bílkovino-sacharidových přípravků (gainerů).

čtěte více »

 

Ženšen

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Ženšen

Ženšen pravý (Panax ginseng, česky označovaný také jako všehoj ženšenový) patří mezi léčivé a stimulační rostliny. Historie ženšenu je velmi dlouhá. Hojně byl a je využíván v asijských kulturách pro léčbu únavy, úlevu od bolestí, zlepšení mentálních funkcí a vitality.

čtěte více »

 

Omega 3 mastné kyseliny

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Omega 3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležitým nutrientem v lidské výživě. V našem organismu zastávají celou řadu funkcí. Přináší také významnou ochranu před vznikem mnohých metabolických onemocnění.

čtěte více »

 

Energetické drinky část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny  |  Doplňky stravy
image for Energetické drinky část II.

Spotřeba energetických nápojů a stimulantů ve formě potravinových doplňků zaznamenává v posledních letech stálý růst. Mezi nejčastější konzumenty energetických nápojů patří teenageři, studenti, manažeři a sportovci. Atraktivní až sugestivní pojmenování těchto přípravků v nás vyvolávají touhu vyzkoušet je a využit jejich účinků především v obdobích výrazného fyzického i duševního vypětí. Jsou však proklamace výrobců opodstatněné? Jaký je mechanismus účinku „nakopnutí“? Které látky jsou odpovědny za stimulační účinky? Jsou energetické drinky bezpečné? Nemá jejich dlouhodobé užívání vedlejší účinky či škodlivý vliv na zdraví?

čtěte více »

 

Energetické drinky část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny  |  Doplňky stravy
image for Energetické drinky část I.

Spotřeba energetických nápojů a stimulantů ve formě potravinových doplňků zaznamenává v posledních letech stálý růst. Mezi nejčastější konzumenty energetických nápojů patří teenageři, studenti, manažeři a sportovci. Atraktivní až sugestivní pojmenování těchto přípravků v nás vyvolávají touhu vyzkoušet je a využit jejich účinků především v obdobích výrazného fyzického i duševního vypětí. Jsou však proklamace výrobců opodstatněné? Jaký je mechanismus účinku „nakopnutí“? Které látky jsou odpovědny za stimulační účinky? Jsou energetické drinky bezpečné? Nemá jejich dlouhodobé užívání vedlejší účinky či škodlivý vliv na zdraví?

čtěte více »

 

Vitamín E

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamín E

Objev vitamínu E spadá do období počátku 20. let 20. století. Pojmenován byl jako tokoferol. Tento název si vysloužil díky svým pozitivním účinkům na reprodukci zvířat (řecké „tokos“ znamená porod a „phero“ porodit). V potravinách se nachází 8 forem vitamínu E: alfa-, beta-, gama-, delta- tokoferol a alfa-, beta-, gama- a delta- tokotrienol. Nejčastější formou je alfa-  a delta tokoferol, přičemž biologicky nejaktivnější ze všech je alfa tokoferol. Tokoferoly a tokotrienoly patří do skupiny v tucích rozpustných vitamínů. K tomu, aby se mohl vit E vstřebat a v lidském těle zužitkovat je třeba přítomnosti tuků.

čtěte více »

 

Vápník

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vápník

Vápník je nejhojněji zastoupenou minerální látkou v lidském organismu. Tvoří 1,5-2 % tělesné hmotnosti dospělého člověka, což v absolutních hodinách představuje 800-1400 g vápníku.  99 % veškerého vápníku je uloženo v kostech a zubech, zbývající 1 % se nachází v ostatních buňkách a v krevním oběhu.

čtěte více »