Články přináší informace o nejrozšířenějších doplňcích stravy – v jakých situacích je konkrétní přípravek výhodné použít, pro koho se hodí, pro koho nemá přínos, mechanismus účinku, kdy jej užívat, v jakém množství.

Probiotika

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Potraviny  |  Doplňky stravy
image for Probiotika

Trávicí trakt člověka je osídlen miliardami živých mikroorganismů. Velká skupina z nich působí na organismus pozitivně, u jiných zaznamenáváme účinky negativní. Bakteriální mikroflóra se v průběhu našeho života neustále vyvíjí na základě aktuálního zdravotního stavu, případné medikamentózní léčby, jídelníčku, fyzické zátěže i vlivu psychických faktorů. V určitých situacích pak mohou ve střevech převažovat mikroorganismy patogenní a způsobovat řadu lehkých i těžších zdravotních obtíží. Složení střevní mikroflóry je možné upravit pomocí probiotik, které upravují fyziologickou rovnováhu v zastoupení jednotlivých bakteriálních kmenů.

čtěte více »

 

Vitamin C

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamin C

Vitamín C je zřejmě nejznámějším a také nejužívanějším vitamínem. Poprvé byl chemicky identifikován v roce 1928. Pojmenován byl na základě své schopnosti předcházet kurdějím (skorbutu) – jako kyselina askorbová.

čtěte více »

 

Vitamíny řady B

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamíny řady B

Mezi vitamíny B počítáme osm, ve vodě rozpustných vitamínů. Následující tabulka přináší přehled vitamínů skupiny B s doporučeným denním příjmem pro dospělého člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část V.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část V.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část IV.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část IV.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.



čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část III.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část III.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část II.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Doplňky stravy u vytrvalců - část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Doplňky stravy u vytrvalců - část I.

Po celém světě zažívá trh s doplňky velký růst. Potravinové doplňky používají sportovci, jedinci redukující nadváhu, nemocní i zdraví lidé, všichni, kdo potřebují zkvalitnit svoji základní výživu. Pravdou je, že dnešní potraviny produkované potravinářským průmyslem jsou poměrně často deficitní na řadu nutrientů. Výrobci potravinových doplňků vyzdvihují význam té které sloučeniny a zdůrazňují její nepostradatelný význam pro člověka.

čtěte více »

 

Glutamin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Nárůst svalové hmoty  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Glutamin

Glutamin je nejčastější aminokyselinou v krevní plazmě a kosterních svalech. Ve svalových buňkách tvoří více než ½ všech volných AK. Glutamin náleží mezi neesenciální aminokyseliny. Znamená to, že naše tělo si jej dokáže v dostatečném množství vytvářet samo a není závislé na jeho přívodu stravou.

čtěte více »

 

Koenzym Q10

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Koenzym Q10

Potravinové doplňky s názvem koenzym Q10 se na českém trhu vyskytují od počátku 90.let 20. století. Tato, v tuku rozpustná sloučenina byla poprvé izolována v roce 1957 v hovězím srdci. Za popsání funkce koenzymu Q10 v lidském organismu byla anglickému vědci Peteru Mitchellovi udělena v roce 1978 Nobelova cena.

čtěte více »

 

Vitamín C

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Vitamín C

Vitamín C je zřejmě nejznámějším a také nejužívanějším vitamínem. Poprvé byl chemicky identifikován v roce 1928. Pojmenován byl na základě své schopnosti předcházet kurdějím (skorbutu) – jako kyselina askorbová.

čtěte více »

 

Karnitin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Karnitin

Karnitin je jeden z nejpopulárnějších doplňků stravy. Nejčastěji po něm sahají lidé s nadváhou a sportovci, kteří si od něj slibují, že jim pomůže snížit množství tuku v těle a podpoří výkon ve vytrvalostních disciplínách.

čtěte více »

 

Hořčík

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Doplňky stravy
image for Hořčík

Hořčík (lat. Magnesium – Mg) je významným biogenním prvkem v lidském organismu. V absolutním množství se v našem těle nachází 25 až 30 g hořčíku. Nejvíce je ho obsaženo v kostech a ve svalech. Hořčík je nezbytný pro aktivitu 300 enzymů. Zásadní je jeho úloha při enzymatických reakcích tvorby ATP – energie. 

čtěte více »

 

Lecitin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Lecitin

Lecitin je nejvýznamnějším zástupcem fosfolipidů - tuků složených z mastných kyselin, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Lecitin patří mezi základní stavební kameny buněčných membrán všech živých organismů. V lidském těle se nejvíce lecitinu nachází v játrech, nervové tkáni, plících, srdci a kosterní svalovině.

čtěte více »

 

Kofein

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Kofein

Alkaloid 1,3,7 trimethylxanthin je nejvíce užívaným stimulantem na světě. Ve své čisté podobě se jedná o bílý krystalický prášek s velmi hořkou chutí. Kofeinu, který byl po prvé izolován v roce 1820. Jeho nejvýznamnějším zdrojem je káva. V pražené arabice se nachází 0,7-1,4% a v robustě 2,2-2,4% kofeinu. Dalšími zdroji kofeinu jsou lístky čajovníku, bobule guarany, kolové oříšky a kakao.

čtěte více »