Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny, Doplňky stravy
image for Energetické drinky část I.

Spotřeba energetických nápojů a stimulantů ve formě potravinových doplňků zaznamenává v posledních letech stálý růst. Mezi nejčastější konzumenty energetických nápojů patří teenageři, studenti, manažeři a sportovci. Atraktivní až sugestivní pojmenování těchto přípravků v nás vyvolávají touhu vyzkoušet je a využit jejich účinků především v obdobích výrazného fyzického i duševního vypětí. Jsou však proklamace výrobců opodstatněné? Jaký je mechanismus účinku „nakopnutí“? Které látky jsou odpovědny za stimulační účinky? Jsou energetické drinky bezpečné? Nemá jejich dlouhodobé užívání vedlejší účinky či škodlivý vliv na zdraví?

Energetické drinky jsou nealkoholické nápoje s vyšším obsahem sacharidů a stimulačních látek na bázi, kofeinu, taurinu a jiných rostlinných sloučenin. Oproti tomu energetické stimulanty jsou většinou bez energie, ve svém obsahu přináší pouze vysoké množství ergogenních („energetizujících“) látek.

Klasickou součástí všech výrobků je kofein nebo guarana. Ve 100 ml energetických drinků se obvykle nachází 25-35 mg kofeinu (150 mg na 0,5 l plechovku). V případě koncentrovaných stimulantů jde o hodnoty vyšší – až 500 mg / 100 ml (125 mg na jednu 25 ml ampuli). Mechanismus účinku kofeinu a guarany spočívá v tom, že brání uklidnění centrální nervové soustavy. Pod jejich vlivem dochází k aktivaci sympatiku a ke zvýšení koncentrací adrenalinu v krvi. Touto cestou se zrychluje srdeční činnost, lehce zvyšuje krevní tlak a hladina krevního cukru, zintenzivňují se kontrakce srdeční a kosterní svaloviny, mírně se prohlubuje a zrychluje dýchání. Stimulace CNS vede k podpoře mentálních a kognitivních funkcí. Podpora fyzického výkonu kofeinem se nejvýrazněji projevuje u aerobních aktivit. Pod vlivem kofeinu dochází k zintenzivnění oxidace tuků. Zvýšená lipolýza snižuje „tlak“ na sacharidové rezervy v podobě jaterního a svalového glykogenu. Přípravky s obsahem guarany mají oproti kofeinovým pomalejší nástup účinku, ale jejich stimulační vliv působí po delší dobu.

Mezi tradiční ingredience energetických nápojů a stimulantů patří aminokyselina taurin. Běžně se nachází ve100 ml výrobku 200-600 mg taurinu. O taurinu se ve spojitosti s energy drinky hovoří jako o mozkovém stimulantu. Schopnost taurinu podporovat tvorbu energie však nebyl potvrzen. Jitým přínosem taurinu jsou jeho antioxidační účinky. Situace spojené s intenzivní fyzickou aktivitou, vyšší psychickou zátěží jsou doprovázeny výraznou produkcí volných radikálů, před jejichž škodlivými účinky antioxidanty organismus účinně chrání.

Vedle základních stimulantů – kofein, guarana, (taurin), využívají mnozí výrobci dalších sloučenin s energetizujícími účinky. Často bývá využíváno synefrinu (jedná se o výtažek z rostliny Citrus aurantium), extraktu ze zeleného čaje, yerby maté, ženšenu, schizandry čínské, gingo biloby, inositolu, GABA (kyselina gama aminomáselná), DMAE(dimethyl-aminoetanol), aminokyseliny fenylalaninu. Každá z výše jmenovaných substancí působí mírně odlišným způsobem. Pro umocnění celkového účinku je využíváno vhodné kombinace zmíněných sloučenin. Některé z nich způsobují také vazodilataci cév, čímž pomáhají lepšímu prokrvení mozku a kosterní svaloviny. Jiné zlepšují přenos vzruchů mezi nervovými a svalovými buňkami.

V případě energetických nápojů stojí za krátkodobým nakopnutím také taková „maličkost“, jako jsou sacharidy reprezentované sacharózou (cukr řepný), glukózou, fruktózou, maltodextriny. Běžné koncentrace sacharidů v energetických nápojích dosahují 10-14 g / 100 ml. Vypitím 0,5 litrové plechovky dodáte tělu nezanedbatelnou dávku 50 g sacharidů. V energetických nápojích převažují „rychlé“ cukry, které se postarají o citelné energetické oživení. Hladina glykémie rychle stoupne. Není-li konzumace energy drinků spojena s intenzivní fyzickou aktivitou, dochází po jejich užití k výraznějšímu vzrůstu koncentrace inzulínu v krevním oběhu, který “odklidí“ velké množství glukózy do buněk a může způsobit následný propad hladiny krevního cukru. Naštěstí se tak většinou nestane, protože vyšší koncentrace adrenalinu (způsobené účinkem kofeinu) a glukagonu podporují produkci glukózy játry a ty dostatečnou glykemii udrží. V případě konzumace nápojů s obsahem rychlých sacharidů v průběhu náročnějších aktivit je vývoj schématu rychlé cukry → hyperglykemie → hyperinzulinémie → hypoglykemie zcela minimální. Při intenzivním zatížení kosterních svalů zůstávají koncentrace inzulínu v krvi, i po požití sacharidů s vysokým glykemickým indexem, nízké. Lidé, kteří se snaží snižovat svůj celkový energetický příjem a musí si hlídat příjem sacharidů, mají k dispozici „light“ verze energetických drinků. 

Protože po energetických nápojích často sahají jedinci usilující o redukci tukových zásob, bývají obohacovány o karnitin, popř. látky s termogenními účinky. Vzhledem k velmi nízkým hodnotám karnitinu v energetických přípravcích, nelze s jeho účinkem nikterak vážně počítat. Popravdě mnohem účinnějším spalovačem v případě energy drinků a ampulí je samotný kofein, který v lidském těle podporuje lipolýzu (štěpení zásobních tuků). Aktivací organismu pod vlivem kofeinu také dochází k navýšení klidového energetického výdeje. Pro podpoření chodu látkové přeměny sacharidů je většina energetických drinků obohacena o vitamíny řady B. K zahození také není přítomnost vit C, jehož potřeba při fyzické i psychické zátěži značně vrůstá.