Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Fíky

Fíky jsou jednou z nejstarších rostlin, kterou se člověku podařilo kultivovat již před více než 10 000 lety. Smokvoň obecná (Ficus Carica) pochází z Přední Asie. Odtud se postupně šířila do Středomoří a následně dalších světových regionů s tropickým suchým a subtropickým klimatem. V současnosti jsou největšími producenty smokvoní Turecko, Egypt a ostatní země kolem Středozemního moře. Turecké fíky jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších.

Fíky řadíme mezi ovoce. Z čistě botanického hlediska se však o ovoce nejedná. Fík je ve skutečnosti uzavřené plodenství vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Živinou číslo jedna jsou v případě fíků sacharidy. Ve 100 gramech čerstvých fíků se nachází 10 g sacharidů s nižší hodnotou glykemického indexu (GI 35-40). Hodnota GI je utvářena převažujícím zastoupením fruktózy, sacharózy, glukózy a vlákninou v podobě pektinu. Pektin náleží mezi rozpustnou vlákninu, která snižuje hladiny krevních tuků a cholesterolu. Fíky obsahují rovněž vlákninu nerozpustnou, jež podporuje peristaltiku a svou přítomností také „čistí“ sliznici střev.  Fíky jsou osvědčeným pomocníkem při zácpě. Vyšším obsahem vlákniny a slizovitých látek vykazují mírné laxativní účinky. Zastoupení bílkovin a tuků v čerstvých fících je nízké. Koncentrace živin, vitamínů a minerálních látek se však podstatně zvyšuje v případě sušených plodů. Podíl vody klesá z 85% až na 25%. V dehydratované podobě tvoří sacharidy 50-60% hmotnosti plodu. Sušené fíky poskytují značnou nálož cukrů, proto patří mezi oblíbené zdroje energie při několikahodinových vytrvalostních aktivitách. Na delší trénink si vezměte balíček sušených fíků, které můžete při nižších intenzitách bez problémů konzumovat.

Fíky jsou pro sportovce, ale i běžnou populaci zajímavé také pro svůj vysoký obsah flavonoidů, polyfenolů a další fytonutrientů s antioxidačními účinky. Pravidelná konzumace fíků tedy přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. V případě sušených plodů je přínosný vyšší obsah draslíku, hořčíku, vápníku. Z fíků získáme rovněž karotenoidy, vitamíny řady B a vitamín K. Podobně jako ostatní druhy ovoce řadíme fíky mezi alkalicky působící potraviny, což je výhodné pro neutralizaci „kysele“ působících potravin (maso, uzeniny, pečivo, luštěniny).

Fíky jsou chutnou a nutričně mnohem kvalitnější náhražkou cukrovinek a sladkého pečiva. V našich zeměpisných šířkách se s fíky setkáváme nejčastěji v sušené podobě. Můžeme je konzumovat samostatně nebo přidávat do müsli, ovesných vloček, obilných kaší, ovocných salátů. Z fíků lze připravovat kompoty, marmelády, omáčky, sirupy, džusy či alkoholické nápoje.