image for Karnitin

Karnitin je jeden z nejpopulárnějších doplňků stravy. Nejčastěji po něm sahají lidé s nadváhou a sportovci, kteří si od něj slibují, že jim pomůže snížit množství tuku v těle a podpoří výkon ve vytrvalostních disciplínách.

L-karnitin je tělu vlastní sloučenina, kterou si každý člověk syntetizuje ve svých játrech a ledvinách. K jeho vytvoření jsou nutné dvě aminokyseliny - methionin a lysin a spoluúčasti vit C, vit B6 a železa. Největší množství (z celkových 20 g) karnitinu se nachází ve svalech a srdci. Každý den si vytváříme kolem 20 mg karnitinu. Mnohem větší část karnitinu získáváme z potravy. Mezi nejbohatší zdroje počítáme červené maso (především skopové – 190 mg/100 g a hovězí), ryby a mléčné výrobky. Malé množství karnitinu se také nachází v rostlinných semenech a ořechách. Průměrně živený člověk tak denně přijímá asi 100 až 250 mg karnitinu. Lidé, kteří nekonzumují maso mívají příjem karnitinu výrazně nižší.

Jaký je význam karnitinu v lidském těle? Jeho hlavní funkcí je transport mastných kyselin s dlouhým uhlíkatým řetězcem přes mitochondriální membránu z cytosolu buňky do mitochondrií, ve kterých probíhá finální proces tvorby energie. Bez karnitinu bychom nebyli schopni využívat tuky jako energetického zdroje. Karnitin je pro tělo užitečný také díky svým antioxidačním schopnostem, kterými chrání před peroxidací tuky obsažené v membráně buněk. Proti oxidačnímu stresu chrání rovněž srdeční a endoteliální buňky. Z mnoha studií bylo prokázáno, že karnitin je velmi přínosný pro diabetiky. U lidí s cukrovkou snižuje inzulínovou rezistenci, zvyšuje schopnost buněk vychytávat glukózu z krevního oběhu a budovat glykogenové zásoby. Karnitinu se využívá při léčbě anginy pectoris a cévních onemocnění dolních končetin. Udává se, že podporuje srdeční výdej a zlepšuje zásobování srdce energií.

Má význam navyšovat množství karnitinu v těle pomocí potravinových doplňků? Jak kdy a jak pro koho. Běžný člověk si skutečně vystačí se svojí vlastní produkcí a příjmem karnitinu z živočišných potravin. Teoretické riziko nedostatku karnitinu hrozí kojencům, těhotným a kojícím ženám, vegetariánům a veganům. Těžké, dlouhotrvající průjmy mohou být další příčinou karnitinového deficitu. Nedostatek karnitinu v těle se projevuje křečemi a svalovou únavou. Vyšší potřebu karnitinu (díky výrazné oxidací tuků) lze očekávat u vytrvalostních sportovců a jedinců v redukčním režimu. U těchto skupin lze předpokládat přínos ze suplementace karnitinem pomocí doplňků stravy.

Doporučení pro racionální využití karnitinových přípravků pro podporu vytrvalostního výkonu a oxidaci tuků: Denní příjem by se měl pohybovat v rozmezí 1 až 3 gramů čistého L-karnitinu. Jako horní bezpečná hranice se udává 5 g. Vyšší dávky mohou vyvolat průjem, zvýšený zápach potu, spavost či kožní vyrážku. Celkový denní příjem karnitinu je výhodné rozdělit do 2 porcí, přičemž zásadní je předtréninková dávka. 1 až 2,5 g karnitinu se doporučuje užít asi 30-60 min před plánovanou fyzickou aktivitou aerobního charakteru. Důležité je zdůraznit, že efekt karnitinu se začne projevovat až po 45-60 minutách nepřetržité činnosti v aerobním pásmu. Při krátkodobých výkonech vysoké intenzity pochází většina energie ze sacharidových zdrojů a mastné kyseliny poskytují zanedbatelný energetický podíl. Čím déle aerobní činnost trvá, tím vyšší podíl energie pochází z tuků a význam karnitinu roste. Tím, že karnitin „zefektivňuje“ spalování tuků, přináší následně další bonus pro vytrvalostní výkon. Zvýšené spalování mastných kyselin – vyšší podíl tuků na celkové dodávce energie snižuje spotřebu glukózy a zpomaluje odbourávání glykogenových zásob. Karnitin takto napomáhá udržet vysoké tempo po delší dobu tréninku či závodu.

Vedle čistě fyziologického účinku je u suplementů s obsahem karnitinu (ostatně jako u všech jiných potravinových doplňků) důležitý též aspekt psychologický – placebo efekt. Pokud si něčeho „zobneme“, už to, samo o sobě, nás stimuluje k vyššímu výkonu a oddaluje pocit únavy. Mnoho jedinců při užívání doplňků stravy udává vyšší pohodou při výkonu a cítí se mnohem více „nakopnutí“…