Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Kiwi

Kiwi fruit - aktinidie čínská (Actinidia chinesis) je subtropické ovoce pocházející z východní a jihovýchodní Asii. Nejvíce se pěstuje v Číně, na Novém Zélandu, v USA. Do České republiky se dováží nejčastěji z Itálie.

Kiwi patří mezi oblíbené druhy ovoce. Jeho chuť se popisuje jako kombinace chuti jahod, ananasu a banánu. Barva dužiny plodu je nejčastěji zelená. Existují však také odrůdy se žlutou barvou dužiny – zlaté kiwi, i s načervenalou barvou. Kiwi lze konzumovat v syrovém stavu, kdy po omytí není třeba sloupávat kůži plodu (v tomto případě přijmeme veškerou vlákninu ovoce). Výborně se hodí do osvěžujících ovocných salátů. Dá se tepelně a mechanicky zpracovávat do podoby kompotů, dezertů, marmelád, koktejlů, džusů. V sušené podobě se zvýrazní nutričně hodnotné látky.

Jeden kus střední velikosti o hmotnosti 75 g obsahuje 0,7 g bílkovin, 0,4 g tuků (se zastoupením zdravých mono a polynenasycených mastných kyselin), 7,5 g sacharidů se středním glykemickým indexem (GI 50) a 2 g vlákniny. Z jednoho kusu získáme celkem 36 kcal. Kiwi je bohaté na řadu minerálních látek a vitamínů. Mezi ovocem vyniká svým vysokým obsahem draslíku a hořčíku, které jsou nutné pro zdárný průběh kontrakce kosterní svaloviny a pro regeneraci po fyzické aktivitě. Kiwi má díky vysokému obsahu vit C (70 mg/100 g) značné antioxidační účinky. Pravidelná konzumace plodů kiwi je tedy přínosná pro všechny jedince vystavené vyššímu oxidačnímu stresu – sportovci, kuřáci, diabetici. Díky jeho výborným antioxidačním schopnostem se snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních a nádorových onemocnění, přispívá také k ochraně před rozvojem dlouhodobých komplikací diabetu. Rostlinné sloučeniny obsažené v kiwi podporují pevnost cév a posiluje imunitní systém.

Kiwi je oblíbeným a chutným ovocem, které je v obchodech dostupné v průběhu celého roku. Při nákupu vybírejte spíše tvrdší plody. Doma je můžete při pokojové teplotě nechat dozrát. Příliš měkké plody jsou velmi citlivé na tlak a mačkání, jsou také chudší na obsah vit C.