Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Kuskus

Kuskus pochází z oblasti severní Afriky, kde stále tvoří významnou část jídelníčku místního obyvatelstva (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye, Egypt). Dnes je kuskus známý po celém světě. Svou přízeň si získal díky výborným výživovým vlastnostem a snadné přípravě.

Tradičně se vyrábí z pšenice tvrdé (triticum durum). Pro jeho výrobu však lze použít i krupici z ječmene a prosa. Zpracovává se do drobných kuliček, které jsou napařovány a sušeny. Kuskus tak získává charakter těstoviny. Na rozdíl od běžných těstovin se však při kuchyňské přípravě nemusí vařit – stačí jej nechat pouze nabobtnat v horké osolené vodě po dobu 10-15 minut. Pro zjemnění se přidává pár kapek oleje nebo trocha másla. Z kuskusu je možné připravit celou řadu pokrmů. Využívá se jako příloha k masům, rybám, výborný je do salátů a zapékaných zeleninových pokrmů. Kuskus připravený na sladko (kaše, nákypy) je výtečným zdrojem pohotové energie.

Pokrmy z kuskusu jsou většinou lehce stravitelné. Ve 100 gramech hotového kuskusu (bez dalších přísad) se nachází 90 kcal (380 kJ), 18 gramů sacharidů s mírně vyšším glykemickým indexem. Množství bílkovin a tuků je nízké. To z kuskusu činí typickou sacharidovou potravinou, která se výborně hodí ke snídaním, obědům, jako před a po-tréninkové jídlo. Zastoupení vitamínů, minerálních látek a stopových prvků je podobné jako u ostatních výrobků z pšeničného zrna.

Dnes není problém zakoupit kuskus v prodejnách zdravé výživy či v supermarketech. Cena 30-35 Kč za půl kilogramové balení je sice vyšší než u rýže a těstovin, ovšem pro zpestření a obohacení jídelníčku je to velmi výhodná alternativa obvyklých sacharidových potravin. Kuskus lze také konzumovat v podobě příloh, kaší, rizot, v polévkách…