Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu, Doplňky stravy
image for MCT

Mastné kyseliny se střední délkou uhlíkatého řetězce (Medium Chain Triglycerides - MCT)  se přirozeně vyskytují v kokosovém, palmojádrovém a částečně mléčném tuku. Mezi MCT náleží mastné kyseliny s počtem uhlíků 6 až 12. MCT lze také získat štěpením mastných kyselin s dlouhou délkou uhlíkatého řetězce, kterou jsou součástí většiny rostlinných tuků. V koncentrované podobě můžeme MCT pořídit ve formě potravinových suplementů – nejčastěji ve formě olejů. Výrobci doplňků stravy přidávají MCT také do některých bílkovino-sacharidových přípravků (gainerů).

Díky kratší délce uhlíkatého řetězce se MCT oproti běžným tukům snadněji tráví a vstřebávají. Z tenkého střeva mohou být absorbovány přímo do portálního oběhu, nemusí vstupovat do lymfatického systému v podobě chylomikronů. Potenciální energie (8 kcal / 33 kJ v 1 g MCT, což je 2x více energie než v 1 g bílkovin a sacharidů), je dříve dostupná tělesným buňkám. MCT jsou podstatně rychlejším dodavatelem energie než běžné rostlinné    a živočišné tuky. Výhodou mastných kyselin se střední délkou uhlíkatého řetězce je jejich nezávislost na karnitinu při transportu přes mitochondriální membrány.  

Pro své specifické metabolické vlastnosti jsou MCT tuky využívány u pacientů s poruchami trávení a vstřebávání tuků, při energetické malnutrici a u sportovců, kterým slouží jako další, alternativní zdroj energie.  U velmi dlouhých vytrvalostních výkonů mohou MCT zpomalovat snižování glykogenových zásob. Tímto částečně prodlužují „životnost“ svalového i jaterních glykogenu.  Dostatek glykogenu a optimální hladina krevního cukru jsou zásadním předpokladem pro udržení vysoké intenzity závodu, tréninku trvajícího déle než 2 hodiny. MCT také do jisté míry pomáhají chránit svalové bílkoviny před nadměrným katabolismem vznikajícím při dlouhých aerobních aktivitách či při stravě chudé na příjem sacharidů. Z těchto důvodů jsou MCT s oblibou využívány kulturisty a závodnicemi ve fitness v období „rýsovací“ diety.

MCT tuky má smysl využívat pouze před velmi dlouhými aktivitami s délkou trvání přes 2 hodiny. U aktivit kratšího trvání, kdy většina energie potřebná pro práci kosterních svalů je kryta svalovým glykogenem a mastnými kyselinami přítomnými přímo ve svalových buňkách, se orálně přijaté MCT na výkonu nijak nepodepíší. V posledním jídle před časově dlouhým výkonem lze (společně s potravinami bohatými na sacharidy) přijmout 5-15 g MCT. Olej s obsahem MCT lze konzumovat samostatně (z důvodů zvýšení chuťové atraktivity možno rozmíchat v džusu, ovocné, zeleninové šťávě či sacharidovém nápoji) nebo jej přidávat do salátů, jogurtů či hotových jídel. Užívání MCT tuků je třeba zahájit opatrně, v malých dávkách, které je možné postupně navyšovat až do celkové denní dávky 30-40 g. Pokud je spotřeba vyšší, může u většiny jedinců docházet k rozvoji střevních obtíží doprovázených průjmy.