Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Melouny

Jméno meloun pochází řečtiny a znamená velké jablko. Dle genetických analýz bylo odhaleno, že pravlastí melounu jsou subtropické oblasti afrického kontinentu. Odtud se rozšířil do Asie. Na evropský kontinent se meloun dostal ve středověku díky Arabům, kteří jej konzumovali jako postní jídlo.

Jméno meloun pochází řečtiny a znamená velké jablko. Dle genetických analýz bylo odhaleno, že pravlastí melounu jsou subtropické oblasti afrického kontinentu. Odtud se rozšířil do Asie. Na evropský kontinent se meloun dostal ve středověku díky Arabům, kteří jej konzumovali jako postní jídlo.

Dužina melounů je sladká a proto jej považujeme za ovoce. Botanicky však meloun náleží do skupiny plodové zeleniny. Melouny se dělí na dvě velké skupiny – meloun vodní (správně lubenice obecná)   a meloun cukrový. Na našem trhu převažují melouny vodní. Běžná  hmotnost plodů bývá 5-15 kg. Vodní meloun může dosáhnout až 100 kg hmotnosti. Nejvyšší, dosud zaznamenaná hmotnost byla        122 kg. Za nejchutnější se však ve skupině vodních melounů považují 2-3 kg plody. Optimální zralost melounu poznáme podle zasychající stopky a při poklepu prsty bychom měli slyšet lehké dunění.

Melouny patří mezi potraviny s velmi nízkou energetickou hodnotou. Je to díky tomu, že 90-95% hmoty melounu tvoří voda. Ze 100 gramů čerstvého melounu získáme 20-30 kcal. Zastoupení tuků a bílkovin v melounu je minimální. Za zmínku stojí pouze sacharidy. Ve 100 g zralého plodu se nachází 4,5-6 g sacharidů. Hlavním zástupcem cukrů je fruktóza a také malé množství sacharózy. Vlákniny se v melounu nachází zhruba 0,5 g / 100 g. Výborná je pro správnou funkci střev, podporuje peristaltiku a zvyšuje objem stolice. Proto jsou melouny vhodné při zácpě. Pozor však na vhodnou kombinaci melounů s ostatními potravinami. Riskantní je konzumovat melouny spolu s mléčnými výrobky. Tato kombinace může způsobit průjem. Melouny působí močopudně. Je to výhodné při některých ledvinových onemocněních a také při léčbě ledvinových kamenů. Díky obsahu lykopenu, vitamínu C a glutathionu vykazují melouny značné antioxidační schopnosti. Melouny jsou bohaté také na vitamín A, vitamíny řady B (především kyselinu listovou). Z minerálních látek stojí za zmínku draslík, vápník, hořčík a železo.

Melouny je dobré konzumovat v čerstvém stavu. Pokud je plod narušen, dochází k rychlému rozvoji plísní. Vedle přímé spotřeby melounů, také rádi přidáváme kousky melounů do alkoholických i nealkoholických nápojů. Ve světě se melouny kompotují, nakládají i smaží. Šťávu z melounů lze nechat projít alkoholovým kvašením a lze z ní získat víno.