Články přináší informace o historii, nutričním složení a zdravotním významu základních potravin našeho jídelníčku.

Jogurty

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Jogurty

Jogurt je kysaný mléčný výrobek získaný fermentací mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsí pomocí živých mikroorganismů. Výchozí surovinou může být mléko kravské, kozí, ovčí, kobylí, velbloudí, buvolí, mléko jaků. Označení „jogurt“ pochází z tureckého yoğurt,které má původ ve slovese yoğmak – srážet se, houstnout.

čtěte více »

 

Arašídová pomazánka

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Arašídová pomazánka

Arašídová pomazánka nebo také burákové máslo (Peanut butter) pochází z USA, konce     19. století. Původními objeviteli pomazánky z plodů podzemnice olejné však byly Aztékové. Největšími konzumenty burákového másla jsou nadále obyvatelé Spojených států amerických a Kanady. Oblíbené je také v Holandsku, Spojeném království. V České republice pomazánce z arašídů postupně také přicházíme „na chuť“.

čtěte více »

 

Cuketa

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Cuketa

Cuketa je jednoletá plodová zelenina druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází z oblastí střední Ameriky. Cuketa vznikla šlechtěním tykve v Itálii. Označení cuketa pochází z italského zucca – tykev. Cukety mohou dorůstat délky až jednoho metru. Pro kuchyňské využití jsou však nejvýhodnější plody s velikostí do 25 cm, které mají malá a měkká zrníčka, méně vlákniny a jsou lépe stravitelné. Mladé cukety ani není třeba před konzumací loupat. Barva plodů je tmavě nebo světle zelená. Vyšlechtěny byly též „zlaté“ cukety se žlutou či oranžovou barvou.

čtěte více »

 

Povidla

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Povidla

Švestková povidla mají historii stejně dlouhou, jako je historie pěstování švestek na našem území. Některé prameny uvádí, že povidla byla známa v našich zemích již v době panování Karla IV. Věrohodné jsou však záznamy o výrobě a konzumaci povidel až z 15. století. Povidla pochází z balkánských zemí, s největší pravděpodobností z území dnešního Srbska.

čtěte více »

 

Česnek

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Česnek

Česnek kuchyňský (Allium Sativum) je lidstvu znám již více než 6000 let. Pravlastí česneku jsou s velkou pravděpodobností stepi střední Asie. Odtud se šířil do Číny, Indie, západní Asie, severní Afriky a jižní Evropy. V čínské medicíně se česnek užívá přes 3000 let. Doložená je konzumace česneku ve starověkém Egyptě, Řecku a Římu.

čtěte více »

 

Cibule

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Cibule

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je jedním z nejtradičnějších druhů zeleniny používaných v české kuchyni. Cibule pochází z největší pravděpodobností ze střední Asie. Pro lidskou výživu je využívána již déle než 7000 let. Z historických záznamů lze doložit konzumaci cibule u všech starověkých národů. Již ve středověku byla cibule doporučována také z terapeutických důvodů - pro léčbu bolestí hlavy, kašle, ale i poruchy erekce či ztrátu vlasů.

čtěte více »

 

Šmakoun

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Šmakoun

Již déle než 10 let se na českém trhu vyskytují potravinářské výrobky řady Šmakoun. Základem pro jejich výrobu jsou vaječné bílky. Šmakoun original připomíná vzhledem přírodní sýr. Chuť a vůně jsou neutrální. Dle jednotlivých produktů je bílková hmota obohacena o další suroviny – zeleninu, maso, šunku, mouku, škrob, sušené mléko, rostlinné oleje, bylinky a dochucovadla.

čtěte více »

 

Ředkvičky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Ředkvičky

Jako ředkvičky označujeme kořenovou zeleninou druhu ředkev setá. Název ředkev pochází z latinského radix – kořen. Ředkev setá má velký počet odrůd, různého tvaru, barvy a délky kultivace. Barva kořene se pohybuje od bílé, červené až k fialové. Dužina je nejčastěji bílá, někdy s odstínem do růžova. Ředkev setá pochází z Asie. Domestikována byla v Evropě a to již v době před více než 3000 lety. Na našem území se začala systematicky pěstovat až v druhé polovině 18. století.

čtěte více »

 

Pomeranče

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Pomeranče

Plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis) je s největší pravděpodobností hybrid pomela a mandarinky. Pomeranče byly kultivovány v jižní Číně a severovýchodní Indii asi před 4500 lety. V 15. století byly přivezeny portugalskými obchodníky do Evropy a následně se rozšířily na oba americké kontinenty. V současnosti se pěstují ve všech subtropických oblastech světa. Největšími producenty jsou Brazílie, USA, Indie, Mexiko, Čína, Španělsko, Itálie.

čtěte více »

 

Sojové nápoje

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sojové nápoje

Nápoje připravované ze sojových bobů mají v oblastech východní Asie již více než dvou tisíciletou tradici. V posledních 20 letech se vyskytují také na českém trhu. U mnohých spotřebitelů se staly trvalou součástí jídelníčku. Patří mezi ně především příznivci některých alternativních výživových směrů a pacienti, kteří nemohou konzumovat kravské mléko – lidé s intolerancí laktózy, kaseinu či sérových mléčných bílkovin.

čtěte více »

 

Datle

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Datle

Sušené datle již nepovažujeme za exotické ovoce, které si dopřáváme pouze v období vánočních svátků. Díky stabilní nabídce obchodních domů je dnes můžeme zařazovat do jídelníčku v průběhu celého roku. Datle patří mezi nejstarší známé druhy ovoce. Zmiňovány jsou již v Bibli a Koránu. Místem původu datlí je uváděna oblast Mezopotámie, kde byly pěstovány již před 5-6 tisíci léty. Datlovým palmám se nejvíce daří v subtropických a suchých tropických oblastech severní Afriky, Blízkého a Středního východu. V 18. století došlo k jejich rozšíření také do zámoří – především Mexika a Kalifornie.

čtěte více »

 

Mrkev

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Mrkev

Mrkev obecná náleží do skupiny kořenové zeleniny. Pochází z Asie, z území dnešního Afghánistánu, Íránu, Pákistánu. Odtud se v 10. až 12. století rozšířila také do Středomoří a ostatních evropských zemí. Dnes se pěstuje po celém světě v oblastech mírného a subtropického klimatického pásma. V průběhu staletí docházelo ke šlechtění původních druhů, jehož výsledkem je současná podoba sladké mrkve s minimálním obsahem dřevnatého jádra. Od konce 20. století se na trhu vyskytuje také tzv. baby carrot, což je mrkev strojově loupaná a seřezána do uniformního cylindrického tvaru.

čtěte více »

 

Energetické drinky část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny  |  Doplňky stravy
image for Energetické drinky část II.

Spotřeba energetických nápojů a stimulantů ve formě potravinových doplňků zaznamenává v posledních letech stálý růst. Mezi nejčastější konzumenty energetických nápojů patří teenageři, studenti, manažeři a sportovci. Atraktivní až sugestivní pojmenování těchto přípravků v nás vyvolávají touhu vyzkoušet je a využit jejich účinků především v obdobích výrazného fyzického i duševního vypětí. Jsou však proklamace výrobců opodstatněné? Jaký je mechanismus účinku „nakopnutí“? Které látky jsou odpovědny za stimulační účinky? Jsou energetické drinky bezpečné? Nemá jejich dlouhodobé užívání vedlejší účinky či škodlivý vliv na zdraví?

čtěte více »

 

Energetické drinky část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny  |  Doplňky stravy
image for Energetické drinky část I.

Spotřeba energetických nápojů a stimulantů ve formě potravinových doplňků zaznamenává v posledních letech stálý růst. Mezi nejčastější konzumenty energetických nápojů patří teenageři, studenti, manažeři a sportovci. Atraktivní až sugestivní pojmenování těchto přípravků v nás vyvolávají touhu vyzkoušet je a využit jejich účinků především v obdobích výrazného fyzického i duševního vypětí. Jsou však proklamace výrobců opodstatněné? Jaký je mechanismus účinku „nakopnutí“? Které látky jsou odpovědny za stimulační účinky? Jsou energetické drinky bezpečné? Nemá jejich dlouhodobé užívání vedlejší účinky či škodlivý vliv na zdraví?

čtěte více »

 

Ořechy

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Ořechy

Ořechy a semena rostlin považujeme za jedny z nejstarších potravinových zdrojů člověka. Již před 750 000 lety předchůdci moderního člověka organizovaně ořechy sbírali a konzumovali. Ořechy patří do skupiny skořápkového ovoce. Mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy patří vlašské ořechy, lískové ořechy, jedlé kaštany, burské oříšky, mandle, piniové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, kešu oříšky, ořechy makadam, para ořechy, kokosový ořech.

čtěte více »

 

Tvaroh

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Tvaroh

Srážením mléčné bílkoviny kaseinu vzniká výrobek s hrudkovitou konzistencí – tvaroh. V našich krajinách se nejčastěji připravuje z mléka kravského a kozího. Ve výživě člověka se tvaroh uplatňuje především jako významný zdroj bílkovin a vápníku.

čtěte více »

 

Králičí maso

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Králičí maso

O době a místu domestikace králíků nejsou k dispozici žádné přesné údaje. S největší pravděpodobností předkem dnešního králíka domácího byl králík divoký obývající Pyrenejský poloostrov. Můžeme se domnívat, že lidé začali organizovaně chovat králíky již před mnoha staletími. Do České republiky se chov králíků dostal až na počátku 20. století. Postupně se podařilo vyšlechtit masná plemena králíků, která velmi rychle rostou a dosahují výtečné kvality masa.

 

čtěte více »

 

Probiotika

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Potraviny  |  Doplňky stravy
image for Probiotika

Trávicí trakt člověka je osídlen miliardami živých mikroorganismů. Velká skupina z nich působí na organismus pozitivně, u jiných zaznamenáváme účinky negativní. Bakteriální mikroflóra se v průběhu našeho života neustále vyvíjí na základě aktuálního zdravotního stavu, případné medikamentózní léčby, jídelníčku, fyzické zátěže i vlivu psychických faktorů. V určitých situacích pak mohou ve střevech převažovat mikroorganismy patogenní a způsobovat řadu lehkých i těžších zdravotních obtíží. Složení střevní mikroflóry je možné upravit pomocí probiotik, které upravují fyziologickou rovnováhu v zastoupení jednotlivých bakteriálních kmenů.

čtěte více »

 

Olivový olej

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Olivový olej

Olivový olej se ve výživě člověka uplatňuje po dlouhá staletí. Již před 6-7 tisíci lety dokázali lidé získávat lisováním oliv (Olea europaea) své „tekuté zlato“. Původní oblastí pěstování olivovníků a výroby olivového oleje jsou země kolem Středozemního moře. Dodnes jsou státy jižní Evropy, severní Afriky a Blízkého východu jeho největšími producenty. Samotné Španělsko se podílí na celkovém světovém trhu s olivovým olejem více než 40%. Většina olivového oleje prodávaného v ČR pochází právě z Pyrenejského poloostrova. Středomořské národy jsou také největšími konzumenty olivového oleje. První místo zaujímají Řekové, kteří na osobu a rok spotřebují plných 26 litrů oleje.

čtěte více »

 

Fíky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Fíky

Fíky jsou jednou z nejstarších rostlin, kterou se člověku podařilo kultivovat již před více než 10 000 lety. Smokvoň obecná (Ficus Carica) pochází z Přední Asie. Odtud se postupně šířila do Středomoří a následně dalších světových regionů s tropickým suchým a subtropickým klimatem. V současnosti jsou největšími producenty smokvoní Turecko, Egypt a ostatní země kolem Středozemního moře. Turecké fíky jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších.

čtěte více »