Články přináší informace o historii, nutričním složení a zdravotním významu základních potravin našeho jídelníčku.

Vnitřnosti

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Vnitřnosti

Jako vnitřnosti označujeme vnitřní orgány a všechny úseky trávicího traktu těl vyšších živočichů. Patře sem tedy játra, ledviny, slezina, střeva, stěna žaludku, jazyk, srdce, plíce, mozek, brzlík, slinivka, varlata a krev hospodářsky chovaných či lovených zvířat a ryb. Velká část lidí konzumaci vnitřností z různých důvodů (etických, chuťových, zdravotních) odmítá. Naopak v mnoha lidských kulturách jsou velmi často konzumovány a vybrané vnitřnosti jsou považovány za delikatesu. Tradiční čínská medicína využívá vnitřních orgánů zvířat také jako léčebného prostředku.

čtěte více »

 

Sušené ovoce

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sušené ovoce

Tento zdroj energie asi neunikne žádnému vytrvalostnímu sportovci. Sušené ovoce patří mezi výtečné traťovky. Není nic jednoduššího než nasypat do úst hrst sušených plodů a během pár minut pocítit energetickou vzpruhu. Sušené ovoce s oblibou využíváme také jako přirozené sladidlo do cereálních snídaní, svačin, po tréninkových pokrmů, kterým přinese vedle příjemné chuti také další nálož potřebných kalorií.

čtěte více »

 

Krupicová kaše

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Krupicová kaše

Krupicová kaše je nejčastěji konzumována v dětství. Mluví se o ní jako o „pohádce mládí“. Svým složením je však také vhodným pokrmem pro dospělé a pro sportovce. Připravit krupicovou kaši dokáže zřejmě každý. Základ tvoří mléko, pšeničná krupice a cukr.

čtěte více »

 

Zvěřina

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Zvěřina

Maso a vnitřnosti volně žijících zvířat sloužily jako zdroj potravy pro člověka dlouhá tisíciletí. S vývojem civilizace a změnou životního prostředí se zvěřina jako potravinový zdroj stávala více a více vzácnější. Pro většinu z nás dnes zvěřina nepředstavuje nijak významnou potravinu. Přesto je dobré zmínit základní nutriční složení a upozornit na přínosy i rizika konzumace „divočiny“.

čtěte více »

 

Kuskus

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Kuskus

Kuskus pochází z oblasti severní Afriky, kde stále tvoří významnou část jídelníčku místního obyvatelstva (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye, Egypt). Dnes je kuskus známý po celém světě. Svou přízeň si získal díky výborným výživovým vlastnostem a snadné přípravě.

čtěte více »

 

Sója

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sója

Sójové boby patří mezi základní potravinu v zemích jihovýchodní Asie. Zde se sója pěstuje již více než 5000 let. Do jídelníčku Evropanů a Američanů se dostala až ve 20. století. O sóji se hovoří jako o potravině budoucnosti. Mohou za to její výtečné nutriční vlastnosti, nenáročný způsob pěstování a vysoké hektarové výnosy.

čtěte více »

 

Sádlo

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sádlo

Sádlo – vepřový, ale též drůbeží tuk, patřilo dlouhá staletí ve výživě člověka mezi důležité energetické zdroje. Sádlo bylo denní součástí jídelníčku venkovského i městského obyvatelstva. Mazalo se na pečivo, používalo se na pečení a smažení. Využití našlo nejen ve výživě, ale také jako ochranný a regenerační prostředek lidské kůže. Sádlo bylo a je levnější než kravské máslo. S nástupem užívání rostlinných margarínů, význam sádla jako základního tuku v české kuchyni poklesl. Nakolik velkou ztrátu či přínos to znamená pro naši výživu?

čtěte více »

 

Okurky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Okurky

Původní domovinou okurek byla Indie a oblast západní Asie. Pěstovaly se zde již před 3000 lety. Odtud se šířily do celého světa. První doložené zprávy o okurkách v Evropě pochází z 9.století z Francie. Do Nového světa se okurky dostaly ve století šestnáctém. Okurky náleží do skupiny plodové zeleniny. Na trhu se setkáváme s okurkami čerstvými – okurky polní a salátové, a okurkami zpracovanými – kvašenými, nakládanými. Okurky se konzumují v neúplné - zelené zralosti. Plně vyzrálé, se žlutým odstínem, jsou příliš hořké a trpké.

čtěte více »

 

Semínka

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Semínka

Semena rostlin patří mezi jedny z nejstarších potravin. U našich „divoce žijících“ předků představovala významnou součást jídelníčku. V posledních 20 letech, kdy došlo k určitým pozitivním změnám ve stravovacích zvyklostech, se začínají semínka opět častěji využívat. A je to dobře. Konzumací rozumného množství rostlinných semen poskytneme organismu mnoho hodnotných živin.

čtěte více »

 

Mořské plody

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Mořské plody

Mořskými plody označujeme jedlé živočišné druhy žijící v mořích. Pod tímto pojmem máme především na mysli všechnu mořskou „havěť“ nepatřící mezi ryby. Do této pestré skupiny řadíme kraby, krevety, korýše, ústřice, humra, škeble, kaviár, chobotnice… Přes poměrně značnou různorodost nacházíme u mořských živočichů několik společných nutričních vlastností.

čtěte více »

 

Sójové maso

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sójové maso

Jako sójové maso označujeme texturovanou sójovou bílkovinu, která se zpracovává do podoby kostek, granulí, nudliček, plátků, řízečků. Sójové maso můžeme koupit také v podobě ochucených polotovarů nebo již jako hotové pokrmy. Základem pro výrobu těchto výrobků je odtučněná sójová mouka.

čtěte více »

 

Zelený čaj

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Zelený čaj

Jako čaj označujeme nápoj připravený z lístků čajovníku (Camellia sinensis) spařených horkou vodou. Díky rozdílnému procesu zpracování čajových lístků získáváme několik typů čajů – čaj bílý, žlutý, zelený, oolong, černý a pu-erh. Pravlastí čajovníku je oblast jihovýchodní Asie. Konzumace čaje v Číně je stará více než 4000 let.

čtěte více »

 

Zelí

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Zelí

Zelí patří mezi tradiční českou zeleninu. Pod označením zelí si nejčastěji představíme hlávkové zelí. Ze skupiny košťálové zeleniny však dnes konzumujeme také zelí pekingské a čínské. Velmi často se tyto dva druhy importovaného zelí zaměňují. Mnohem častěji používáme zelí pekingské (protáhlé, 30-60 cm dlouhé, světle zelené až bílé hlávky), ale nesprávně jej nazýváme zelím čínským. V roční spotřebě však v našich zemích stále dominuje zelí hlávkové.

čtěte více »

 

Mléko

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Mléko

Mléko považujeme za základní potravinu, která nás většinou doprovází celým životem. Pro mláďata savců je mateřské mléko první výživou, která zabezpečí vše, co vyvíjející se organismus vyžaduje. Optimálně by kojení mělo probíhat po celý první rok života dítěte. Po ukončení kojení mateřským mlékem využíváme v lidské výživě mléka hospodářských zvířat. V evropském regionu je nejrozšířenější mléko kravské. Ve světě se konzumuje také mléko kozí, ovčí, buvolí, lamí, velbloudí, kobylí.

čtěte více »

 

Papriky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Papriky

Paprika pochází k tropických krajin Ameriky. Dnes se pěstuje a konzumuje na všech kontinentech a patří mezi nejrozšířenější druhy plodové zeleniny. Botanicky papriky náleží do čeledi lilkovitých. Některé odrůdy paprik se suší a v drcené podobě se používají jako koření, které dodává pokrmům barvu a pikantní chuť. Silně pálivé formy paprik označujeme jako chilli papričky. Konzumní papriky jsou sytě zbarveny v odstínech světle a tmavozelené, žluté, oranžové a červené.

čtěte více »

 

Melouny

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Melouny

Jméno meloun pochází řečtiny a znamená velké jablko. Dle genetických analýz bylo odhaleno, že pravlastí melounu jsou subtropické oblasti afrického kontinentu. Odtud se rozšířil do Asie. Na evropský kontinent se meloun dostal ve středověku díky Arabům, kteří jej konzumovali jako postní jídlo.

čtěte více »

 

Knedlíky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Knedlíky

Knedlík je vařený pokrm připravený z těsta. Knedlíky se obyčejně formují do tvaru šišky či koule. Liší se od sebe podle použití základních surovin. V českých zemích je nejrozšířenější knedlík houskový. Základem pro jeho přípravu je hrubá pšeničná mouka, pečivo, vejce, mléko, voda.

čtěte více »

 

Jogurt

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Jogurt

Jogurt je potravinou používanou v lidské výživě již déle než 4500 let. První doložené zmínky o jogurtu pochází z oblasti dnešní Malé Asie. V historických dobách dokázali lidé využívat přirozené schopnosti mléka zkysnout účinkem mléčných bakteriálních kultur. Dnes se mléko fermentuje řízeně - za pomocí předem specifikovaných mlékárenských kultur. K těmto „startovacím“ kmenům se u některých výrobků přidávají také bakterie probiotické (Laktobacily, Bifodobakterie).

čtěte více »

 

Jáhly

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Jáhly

 

Jáhly vznikají loupáním prosa. Obalové vrstvy obilek prosa jsou pro člověka těžko stravitelné. Proto se loupáním získává pouze dobře využitelný podíl – jáhly. Výsledným produktem jsou asi milimetr velké žluté kuličky. Jáhly bývaly u našich předků velmi frekventovanou potravinou. Do příchodu rýže na evropský kontinent tvořily důležitou součást běžné stravy.

čtěte více »

 

Houby

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Houby

Houby v našem běžném jídelníčku nesehrávají zásadní úlohu. Při přípravě stravy je využíváme spíše jako pochutiny, která pokrmu přidá příjemnou chuť a vůni. Člověk používá houby nejen jako přímý zdroj obživy, ale také pro technologické účely ve farmaceutickém, potravinářském a chemickém průmyslu. Řada hub (hlíva ústřičná, shiitake, maitake, reishi) má preventivní i léčebné schopnosti.

čtěte více »