Články přináší informace o historii, nutričním složení a zdravotním významu základních potravin našeho jídelníčku.

Corn flakes

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Corn flakes

Doslovný překlad anglického „corn flakes“ zní kukuřičné vločky. Častěji však hovoříme o kukuřičných lupíncích. Corn flakes jsou amerického původu. V padesátých letech 20. století s nimi přišla na trh firma Kellogg’s. Pro svou snadnou přípravu si lupínky rychle získaly oblibu u spotřebitelů. Ještě před dvaceti lety jsme je v České republice téměř neznali. Dnes jsou i u nás velmi častou potravinu, kterou používáme nejčastěji v podobě snídaní. „Korn flejky“ se rovněž hodí jako rychlá svačina v průběhu dne.

čtěte více »

 

Játra

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Játra

Játra hospodářských zvířat řadíme do potravinové kategorie vnitřnosti. Je jisté, že játra volně žijících zvířat byla nedílnou součástí lidského jídelníčku od nejstarších dob. V dnešní době nejčastěji konzumujeme játra drůbeží, hovězí, telecí, vepřová. Za delikatesu jsou považována játra husí. Obyvatelé přímořských oblastí přichází do styku  i s játry některých ryb a mořských savců.

čtěte více »

 

Banány

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Banány

Banány jsou oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje po celém světě. Kolébkou banánovníku je jihovýchodní Asie. Odtud se v průběhu staletí rozšířilo jeho pěstování do všech zemí tropického pásma.

čtěte více »

 

Těstoviny

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Těstoviny

Popularita těstovin v našem jídelníčku je tradičně vysoká. V Evropě je známe již několik staletí. Udává se, že do Itálie se těstoviny dostaly ve 12. století díky cestovateli Marca Pola, který je přivezl z Číny. Ve skutečnosti však Italové uměli připravovat těstoviny již několik stovek let před Polem.

čtěte více »

 

Rýže

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Rýže

V lidské výživě sehrává rýže velmi významnou úlohu. Po pšenici je to druhá nejrozšířenější obilovina na světě, na které je doslova životně závislá velká část světové populace. V jihovýchodní Asii představuje rýže zásadní energetický zdroj. Ale i všude ve světě tvoří  rýže důležitou součást stravy. Historie pěstování rýže začíná již před 6500 lety v Číně a Indii. V Evropě se objevila až kolem roku 1000 n. l. Do Čech se dostala v 16. století ze Španělska.

čtěte více »

 

Ryby

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Ryby

Člověk využívá ryb pro svoji výživu již dlouhá tisíciletí. Konzumace ryb a ostatních mořských plodů se výrazně regionálně liší. Vysokou spotřebu ryb vykazují všechny přímořské země. Česká republika se svojí průměrnou spotřebou 5,5 kg ryb na člověka a rok se řadí mezi státy s nízkou spotřebou.

čtěte více »

 

Brokolice

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Brokolice

Brokolice je velmi oblíbeným druhem košťálové zeleniny. Za pravlast brokolice je označován Apeninský poloostrov, kde byla před 2000 lety vyšlechtěna z divokého zelí. Do světa se začala výrazněji šířit až na počátku 20. století. Do jídelníčku českého strávníka však trvale pronikla až v posledních 10-15 letech.

čtěte více »

 

Vepřové maso

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Vepřové maso

Vepřové maso není třeba dlouze představovat. Je to česká klasika.Kýta, krkovička, plecko, bůček a celá řada dalších masných výrobků z vepřového masa pravidelně obohacují náš jídelníček. Přestože konzumace vepřového masa v posledních dvaceti letech mírně klesá, patří Česká republika stále mezi země s jeho nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech spořádá za jeden rok kolem 40 kg vepřového masa. Z pohledu zdravotního a nutričního, je to hodně nebo málo?

čtěte více »

 

Sýry

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sýry

Historie sýrů je velmi stará. Již před 8000-9000 lety uměli lidé zpracovávat mléko do podoby sýrů. Surovinou k výrobě sýrů může být mléko kravské, ovčí, kozí, kobylí, buvolí, velbloudí, sobí. V našich krajích se nejčastěji setkáváme se sýry z mléka kravského, ovčího, popř. kozího. Dle technologie zpracování se sýry od sebe liší obsahem sušiny, tuku, stupněm zrání a způsobem srážení. Rozlišujeme sýry kyselé (tvarohové), sladké (sýřené) a tavené.

čtěte více »

 

Rozinky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Rozinky

Rozinky nebo také hrozinky jsou sušené plody révy vinné. První doložené záznamy o konzumaci rozinek jsou přes 4000 let staré. Rozinky byly oblíbenou pochoutkou ve starověké Persii, Mezopotámii, Egyptě, Řecku a Římě.

čtěte více »

 

Rajčata

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Rajčata

Rajče jedlé (Solanum Lycopersicum) má svůj původ v horských oblastech střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje téměř na celé Zemi. Evropané se seznámili s rajčaty již v 16. století. Do jídelníčku se však dostávala velmi pomalu. Dlouhá léta byla rajčata v českých zemích exotickou potravinou. Významněji se začala konzumovat prakticky až ve 20. století. Největšími milovníky rajčat jsou národy kolem Středozemního moře.

čtěte více »

 

Pivo

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Pivo

Považujeme jej za národní nápoj, mluvíme o něm jako o tekutém chlebu, poezii s pěnou... Pivo, neúplně vykvašený alkoholický nápoj ze sladu, chmele a vody je starý jako lidstvo samo. Obliba zlatavého moku dnes nezná geografických hranic. Tradičně největší spotřebu nacházíme ve střední a západní Evropě. Na samém vrcholu konzumace piva stojí Česká republika. Za jeden rok spotřebuje každý z nás kolem 160 l, resp. 320 půllitrů.

čtěte více »

 

Med

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Med

Pro svou sladkou chuť je med velmi oblíbenou ingrediencí v nápojích a nejrůznějších pokrmech. V prehistorických dobách odebíral člověk náhodně objevený med divoce žijícím včelám. Postupně se naši předkové naučili řídit život včelstev a organizovaně vyrábět med. Med byl pro své výživné a léčebné účinky vždy velice ceněn.

čtěte více »

 

Luštěniny

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Luštěniny

Luštěniny jsou tradiční součástí našeho jídelníčku. V dřívějších dobách však byly konzumovány mnohem více než dnes. Luštěniny jsou staré kulturní rostliny, které počal člověk pěstovat před více než 8000 lety. Z luštěnin určených pro lidskou výživu to v Evropě a na Blízkém východě byly hrách, čočka, ve východní Asii sója, v Americe fazole, v Africe podzemnice olejná (burské oříšky) nebo karob (svatojánský chléb). V následujícím textu se zaměříme na luštěniny, se kterými se na talíři setkáváme nejčastěji – hrách, čočka, fazole a sója.

čtěte více »

 

Lilek

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Lilek

Lilek jedlý nebo též lilek velkoplodý je populárním druhem zeleniny. Původní krajinou pěstování lilku byla Indie, odkud se postupně šířil do celého světě. Do Evropy se dostal na konci středověku díky arabským obchodníkům působících ve Španělsku. Španělé se postarali o jeho distribuci po evropském i obou amerických kontinentech.

čtěte více »

 

Káva

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Káva

Jeden z nejpopulárnějších nápojů, který konzumují lidé ve všech koutech světa má svůj původ v oblasti dnešní Etiopie. První záznamy o pití kávy jsou z doby kolem roku 900 př.n.l. Po objevu kávy Evropany se její produkce rychle rozšířila do všech tropických oblastí.

čtěte více »

 

Krupicová kaše

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Krupicová kaše

Krupicová kaše je nejčastěji konzumována dětskými strávníky. Mluví se o ní jako o „pohádce mládí“. Svým složením je však také vhodným pokrmem pro dospělé a pro sportovce. Připravit krupicovou kaši dokáže zřejmě každý. Základ tvoří mléko, pšeničná krupice a cukr.

čtěte více »

 

Koření

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Koření

Koření řadíme mezi pochutiny. Má zanedbatelnou energetickou hodnotu, významně však zvyšuje chuť, vůni i barvu pokrmů. Působí příznivě na trávicí trakt a nepřímo i na nervovou soustavu. Jako kuchyňské koření využíváme čerstvé, sušené nebo jinak upravené části rostlin s výraznou chutí a vůní.

čtěte více »

 

Kiwi

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Kiwi

Kiwi fruit - aktinidie čínská (Actinidia chinesis) je subtropické ovoce pocházející z východní a jihovýchodní Asii. Nejvíce se pěstuje v Číně, na Novém Zélandu, v USA. Do České republiky se dováží nejčastěji z Itálie.

čtěte více »

 

Hovězí maso

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Hovězí maso

Kosterní svalovina zvěře a hospodářských zvířat patřila a patří mezi základní složky stravy člověka. Divoce žijící tur byl domestikován již před 10 tisíci lety a postupně šlechtěn v užitková plemena skotu. Nejkvalitnější maso pochází z masných plemen mladých kusů. Hovězí maso se konzumuje po celém světě. Největší spotřebu vykazují státy Severní Ameriky, Evropy a Austrálie. Naopak hinduisté a buddhisté hovězí maso z náboženských důvodů vůbec nekonzumují.

čtěte více »