Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Proč je při hubnutí výhodné jíst pomalu

V útlém věku nás ve školce a doma učili, že při jídle se nemluví a kdo skončí jako první, ten je králem jedlíků. Tato poučka byla vhodná dříve, v dobách, kdy potravy bývalo omezeně. Výhodné bylo, v krátkém čase získat co možná nejvíce kalorií, které se poté spotřebovaly při těžké a namáhavé fyzické práci. Úplně nejlepší bylo, když si člověk rychlým zkonzumováním kaloricky vydatné stravy dokázal vytvořit v tukových buňkách rezervní energetické zásoby. Velice často totiž přicházela také období chudší…

V útlém věku nás ve školce a doma učili, že při jídle se nemluví a kdo skončí jako první, ten je králem jedlíků. Tato poučka byla vhodná dříve, v dobách, kdy potravy bývalo omezeně. Výhodné bylo, v krátkém čase získat co možná nejvíce kalorií, které se poté spotřebovaly při těžké a namáhavé fyzické práci. Úplně nejlepší bylo, když si člověk rychlým zkonzumováním kaloricky vydatné stravy dokázal vytvořit v tukových buňkách rezervní energetické zásoby. Velice často totiž přicházela také období chudší…

Dnes se nacházíme v úplně jiných podmínkách. V současné době nám hladomory a energetická nouze na straně příjmu nehrozí. Dnes, vlivem prostředí, životního stylu (u někoho také s přispěním genů), se naopak musíme v jídle kontrolovat a snažit se jíst méně vydatně. Přijatou energii totiž nemáme (pokud aktivně nesportujeme) čím spálit. Lehce se tedy pozitivní energetická bilance odrazí na vzrůstající tělesné hmotnosti.

Klíčem pro redukci nadváhy je zvýšit výdej a vhodně snížit příjem. O tom, jak to zařídit, se dozvídáte i z našich webových stránek. K omezení příjmu kalorií nám přispěje i zpomalení tempa příjmu stravy. Většinou platí – kdo jí rychle a s chutí, jistě netrpí podvýživou. Naopak lidé, kteří konzumují stravu v klidu, v pomalejším tempu mívají zásoby tuku v těle nižší. Proč? Protože toho nestihnou tolik sníst!

Pro vznik příjemného pocitu nasycení při jídle je nutné naplnit žaludek. Jedná se o čistě mechanické zaplnění žaludku stravou. Podle toho, jak velký objem žaludku jsme si časem vytvořili, musíme dodávat i odpovídající množství stravy. Kdo je zvyklý jíst malé porce, stačí mu pro ukojení hladu méně jídla. Kdo má žaludeční stěnu roztáhlou, ten musí sníst více. Na tomto jednoduchém principu funguje chirurgická léčba těžkých stupňů obezity. Bandáží se uměle sníží velikost žaludečního vaku. Ovšem žaludeční stěna je elastická tkáň. Pokud nemocný nedodržuje doporučení – jíst v malých porcích a začne po operaci postupně zvyšovat objem stravy, jeho žaludek se dokáže znovu rozšířit. Ale funguje to samozřejmě i obráceně. Vydržíme-li několik dnů dávat si menší porce, pro vyvolání pocitu sytosti již nepotřebujeme velkého objemu stravy.

To, že žaludek je plný, ještě k vyvolání pocitu sytosti nestačí. O tom, zda jsme dostatečně najedeni, nám dá zprávu až mozek. Po expanzi žaludeční stěny dostatečným objemem jídla putuje do mozku signál. Tuto zprávu mozek ve svém centru sytosti zpracuje (sídlí ve ventromediálním jádru hypotalamu). Určitou dobu trvá, než se signál v žaludku vytvoří, než dorazí k mozku a než jej centrum sytosti vyhodnotí. Mezi podrážděním mechanoreceptorů žaludku a vybavením pocitu sytosti proto vzniká určitá prodleva.

V průměru se udává, že pocit sytosti nastává asi po 15-20. minutě od začátku konzumace jídla. Jednoduše. Kdo jí rychle, dokáže toho před vyvoláním pocitu sytosti sníst více, a tudíž přijme větší počet kalorií. Dá se obrazně říct, že pokud budeme jednu velkou mrkev chroupat 20 minut, měla by nás zasytit. V první fázi je totiž žaludku a tělu jedno, co jsme snědli. Jestli to byla tlačenka s cibulí nebo zeleninový salát. Hlavní je, že jsme vyplnili žaludeční obsah. Jak dlouho po jídle zůstaneme syti, je věc jiná. My již dobře víte, že k delšímu pocitu najedení pomáhá vláknina a bílkoviny. Pocit sytosti prodlouží i tuky, ale to již tak výhodné z energetického pohledu není…

Fígle, jak zpomalit přísun jídla, jak se najíst s menším objemem stravy, jsou chronicky známé. Mezi každým soustem pokládat příbor, krájet si a nabírat menší kousky. Dokonale žvýkat – delší kousání – delší doba příjmu. Také záleží, co jíme. Bílé pečivo, sladkosti, rafinované potraviny stačí 2-3x skousnout a můžeme polknout. Strava bohatá na vlákninu vyžaduje v dutině ústní daleko důkladnější mechanické zpracování. Kedlubnu nelze tak rychle polknout jako zákusek… Žádné pusinky na klíček. Naopak, pokud při jídle mluvíme (příjemné téma), určitě také zpomalíme rychlost příjmu stravy.

Ještě jedna skvělá vychytávka, kterou jistě již dávno používáte. Nejlepší je začít jídlo velkým zeleninovým nebo ovocným salátem. Ten svým objemem zaplní značnou část žaludku. Jeho pokousání zabere několik minut a po té nám nezbude do hlavního pokrmu ani tolik místa, ani tolik času…

Až budete jíst v kolektivu, schválně se podívejte, jak kdo je s jídlem rychle hotov a jak vypadá jeho postava. Dělejte všechno pro to, abyste byli mezi posledními! Bohužel naše doba nám nedopřává tolik potřebného klidu a času pro příjem potravy. Následkem jsou poruchy zažívání a nadbytečné zásoby tuku v těle. Věřím, že vám se daří zorganizovat svůj den tak, abyste si mohli v klidu a pohodě vychutnat svoji snídani, oběd a večeři!