Dočtete se o hlavních zásadách redukce tukových zásob, o strategiích jak zabránit poklesu bazálního metabolismu, jak si vytvořit redukční jídelníček a vhodný pohybový program, jak souvisí psychika a naše chování s obezitou.

Význam redukce nadváhy u obézních diabetiků 2. typu část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Onemocnění dnešní doby
image for Význam redukce nadváhy u obézních diabetiků 2. typu část II.

Jak již bylo v první části článku naznačeno, obézní diabetici 2. typu mnohem hůře redukují své tukové zásoby než člověk bez diabetu. K tomuto stavu přispívají „šetrné geny“ (s důležitým vlivem prostředí), na jejichž podkladě dochází k rozvoji IR a následné hyperinzulinémie, kterou se organismus snaží překonat sníženou citlivost jaterních, svalových a tukových buněk k inzulinu.

čtěte více »

 

Význam redukce nadváhy u obézních diabetiků 2. typu část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Onemocnění dnešní doby
image for Význam redukce nadváhy u obézních diabetiků 2. typu část I.

Obezita a diabetes mellitus 2. typu jsou onemocnění látkové výměny, jejichž výskyt v populaci neustále vzrůstá. V České republice trpí obezitou (BMI >30) více než 20% můžu a přes 30% žen. Sečteme-li obezitou s nadváhou (BMI >25), prevalence obou onemocnění dosahuje 70% celkové populace. Nárůst počtu pacientů s diabetem 2. typu zaznamenává v posledních dvou desetiletích velmi výraznou dynamiku. V současné době je v ČR diagnostikováno 850 tisíc diabetiků, z nichž typ „2“ zaujímá přes 90% z celkového počtu. Odhaduje se, že dalších minimálně 100-150 tisíc obyvatel trpí poruchami glukózové tolerance či přímo diabetem a o svém onemocnění neví, protože u nich zatím nebylo diagnostikováno. Obezita a diabetes mellitus 2. typu jsou označovány jako epidemie 21. století, doprovázeny vážnými ekonomickými a sociálními následky.

čtěte více »

 

Redukční jídelníček sportovců část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu
image for Redukční jídelníček sportovců část II.

Přestože úloha pohybu při redukci nadváhy je nezastupitelná, musíme do jisté míry také upravit druhou stranu energetické rovnice – energetický příjem, s ním spojený jídelníček a celkové stravovací zvyklosti. V následujících odstavcích popíšeme hlavní zásady redukčního jídelníčku u rekreačních sportovců. Složení stravy je třeba modifikovat citlivě. Tak, aby nedošlo k poklesu fyzické výkonnosti a k nedostatečné výživě organismu.

čtěte více »

 

Redukční jídelníček sportovců část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu
image for Redukční jídelníček sportovců část I.

Pravidelně běháte, jezdíte na kole, cvičíte, udržujete se v dobré kondici a vaše celková tělesná hmotnosti či tukové zásoby stále neodpovídají vašim požadavkům? Věřte, že nejste sami. Zvýšeným množstvím tělesného tuku trpí více než 50% dospělé populace České republiky. Příčinou tohoto neutěšeného stavu je především životní styl charakterizovaný nízkou pohybovou zátěží a relativně vysokým energetickým příjmem.

čtěte více »

 

Jak podpořit spalování tuků část III.

image for Jak podpořit spalování tuků část III.

Štíhlá, zdravě vypadající postava je přáním téměř každého člověka. Bohužel ne každému nadělila příroda super rychlý metabolismus, který by zajistil přirozenou štíhlost bez potřeby pravidelné fyzické aktivity a nízkokalorického jídelníčku.

čtěte více »

 

Jak podpořit spalování tuků část II.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu  |  Fyzická aktivita a trénink
image for Jak podpořit spalování tuků část II.

Štíhlá, zdravě vypadající postava je přáním téměř každého člověka. Bohužel ne každému nadělila příroda super rychlý metabolismus, který by zajistil přirozenou štíhlost bez potřeby pravidelné fyzické aktivity a nízkokalorického jídelníčku.

čtěte více »

 

Jak podpořit spalování tuků část I.

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu  |  Fyzická aktivita a trénink
image for Jak podpořit spalování tuků část I.

Štíhlá, zdravě vypadající postava je přáním téměř každého člověka. Bohužel ne každému nadělila příroda super rychlý metabolismus, který by zajistil přirozenou štíhlost bez potřeby pravidelné fyzické aktivity a nízkokalorického jídelníčku.

čtěte více »

 

Jak nepřibrat v zimě

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu
image for Jak nepřibrat v zimě

A je to opět tedy. Bláto, louže, náledí, sněhové jazyky, poryvy větru, teplota vzduchu kolem nuly či spíše pod ní. Zimní počasí a krátké dny „outdoor“ aktivitám opravdu příliš nepřejí. Například velká část hobby cyklistů své kolo v polovině listopadu uklidí do sklepa a dennímu světlu jej opětovně vystaví až s příchodem teplých jarních dnů. Nenajdou-li si v tomto období náhradní pohybovou aktivitu, velmi snadno se při nezměněném jídelníčku naruší rovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Přičtěte si k tomu Vánoce a Silvestr - kaloricky nejbohatší svátky v roce a výsledek energetické rovnice je zřejmý. Kdo si nepohlídá svůj jídelníček, nepřizpůsobí jej sníženým energetickým potřebám, při první jarní vyjížďce obvykle zjistí, že kalhoty a tričko, které nosil celou loňskou sezónu se poněkud „srazili“. Navíc všechny kopce v okolí jsou nyní mnohem strmější a podstatně delší než tomu bylo před pár měsíci…

čtěte více »

 

K čemu je dobrý glykemický index potravin části II.

image for K čemu je dobrý glykemický index potravin části II.

Přes všechny nepřesnosti a vlivy ostatních faktorů je znalost glykemických indexů, resp. glykemických náloží potravin potřebná. Tyto informace se hodí redukujícím jedincům, diabetikům, pacientům se srdečně cévními onemocněními a také sportovcům. S hodnotou GI a GN do jisté míry velmi souvisí potřeba inzulínu.

čtěte více »

 

K čemu je dobrý glykemický index potravin části I.

image for K čemu je dobrý glykemický index potravin části I.

Naše vědomosti o lidské výživě a metabolismu se neustále rozšiřují. Z nutričního hlediska nás na potravinách nejvíce zajímá energetická hodnota, množství živin, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, cholesterolu… V posledních 10 letech také využíváme dalšího ukazatele – glykemického indexu.

čtěte více »

 

Stravování o vánočních svátcích

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Onemocnění dnešní doby
image for Stravování o vánočních svátcích

V těchto dnech prožíváme jedno z nejpříjemnějších období v roce – Vánoce a příchod Nového roku. Pro dřívější generace tato doba představovala krátkodobé snížení pracovního nasazení, příležitost setkání celé rodiny i širšího příbuzenstva. S vánočními svátky úzce souvisela také změna všedního jídelníčku. Tradice přetrvávají. Také naše strava doznává rok co rok, v posledních prosincových dnech, jisté proměny.

čtěte více »

 

Proč je při hubnutí výhodné jíst pomalu

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Proč je při hubnutí výhodné jíst pomalu

V útlém věku nás ve školce a doma učili, že při jídle se nemluví a kdo skončí jako první, ten je králem jedlíků. Tato poučka byla vhodná dříve, v dobách, kdy potravy bývalo omezeně. Výhodné bylo, v krátkém čase získat co možná nejvíce kalorií, které se poté spotřebovaly při těžké a namáhavé fyzické práci. Úplně nejlepší bylo, když si člověk rychlým zkonzumováním kaloricky vydatné stravy dokázal vytvořit v tukových buňkách rezervní energetické zásoby. Velice často totiž přicházela také období chudší…

čtěte více »

 

Vláknina

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Základy výživy člověka  |  Redukce hmotnosti
image for Vláknina

Jako vlákninu potravy označujeme nestravitelné složky stěn rostlinných buněk. Nestravitelnost vlákniny pramení ze specifických vazeb mezi jednotlivými molekulami glukózy, které nepodléhají štěpení enzymů lidského trávicího ústrojí. Energetický zisk z vlákniny je tedy pro člověka téměř nulový.

čtěte více »

 

Karnitin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Karnitin

Karnitin je jeden z nejpopulárnějších doplňků stravy. Nejčastěji po něm sahají lidé s nadváhou a sportovci, kteří si od něj slibují, že jim pomůže snížit množství tuku v těle a podpoří výkon ve vytrvalostních disciplínách.

čtěte více »

 

BCAA

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Nárůst svalové hmoty  |  Výživa ve sportu
image for BCAA

Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (angl. brached chain amino acids – BCAA) patří mezi esenciální – nepostradatelné aminokyseliny, které si lidský organismus nedokáže sám syntetizovat. Pro zajištění jejich příjmu jsme odkázáni na stravu. Do skupiny větvených aminokyselin náleží leucin, izoleucin a valin. Jejich největším přirozeným zdrojem jsou potraviny živočišného původu. Mnohem vyšší množství BCAA se nachází ve vybraných potravinových doplňcích.

čtěte více »

 

Guarana

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu
image for Guarana

Paulinie nápojná (lat. Paullinia cupana) je popínavá tropická rostlina, rozšířená v oblasti deštných pralesů Brazílie, Venezuely a Kolumbie. Povzbudivých účinků guarany využívaly již před mnoha staletími tamní indiánské kmeny. Komerční využití guarany se datuje od 50. let 20. století. Na dnešním trhu jsou přípravky s obsahem guarany k dostání v podobě tablet, dražé, tobolek, tyčinek a ve formě tekuté - v stimulačních a energetických nápojích.

čtěte více »

 

Role sacharidů v racionálním a redukčním jídelníčku

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Role sacharidů v racionálním a redukčním jídelníčku

Potraviny bohaté na sacharidy v našem jídelníčku tvoří většinou největší část objemu stravy. Sacharidy se nachází v potravinách v podobě škrobů v pečivu, cereálních výrobcích, rýži, těstovinách, bramborách, luštěninách a v podobě jednoduchých cukrů v ovoci, sladkých potravinách, mléčných výrobcích. Sacharidy jsou živinou, která tělu přináší obvykle největší množství energie. Pro většinu buněk představují nejvýhodnější a nejvýznamnější energetický zdroj...

čtěte více »

 

Vydařený příklad jo-jo efektu

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Vydařený příklad jo-jo efektu

Pro popis dobře známého jo-jo efektu, který nastává při nevhodně vedených způsobech redukce nadváhy, může posloužit následující příklad. Žena ve věku 45 let zaznamenala v poslední době nárůst tělesné hmotnosti. Při výšce 165 cm dosáhla hmotnosti 85 kg. Lehce spočítáme její BMI – 31,3 = oblast obezity.

čtěte více »

 

Naučte tělo spalovat tuky

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Naučte tělo spalovat tuky

Lidský organismus je důmyslné zařízení, který umí efektivně hospodařit s energií. V rámci aktuálních podmínek volí ten nejvýhodnější zdroj energie pro svůj provoz. Cítí-li, že se nedostává dostatečný příjem kalorií, tlumí svou spotřebu. Takto má lepší vyhlídky, že nebude nucen výrazněji odčerpávat uloženou energii ve svých tukových zásobách. Zde leží zásadní problém všech redukčních postupů, které jsou založeny čistě jen na snížení energetické příjmu.

čtěte více »

 

Kdy jíst abychom hubli

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Kdy jíst abychom hubli

Je-li vaší snahou zhubnout pár nadbytečných kilogramů, určitě jste si již mnohokrát položili otázku, jak často v průběhu dne jíst a jaké udržovat mezi jednotlivými jídly časové intervaly. Převládá názor, že jíst bychom měli každé 2 až 4 hodiny a ze celý den přijmout 4 až 6 menších jídel. Nakolik jsou tato doporučení vhodná posoudíme v následujícím textu.

čtěte více »