Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Šmakoun

Již déle než 10 let se na českém trhu vyskytují potravinářské výrobky řady Šmakoun. Základem pro jejich výrobu jsou vaječné bílky. Šmakoun original připomíná vzhledem přírodní sýr. Chuť a vůně jsou neutrální. Dle jednotlivých produktů je bílková hmota obohacena o další suroviny – zeleninu, maso, šunku, mouku, škrob, sušené mléko, rostlinné oleje, bylinky a dochucovadla.

Všechny výrobky značky šmakoun jsou nízkoenergetické. Hlavní živinou jsou bílkoviny pocházející z vaječného bílku, případně dalších surovin. Plátky Šmakounu original (což je pouze čistý bílek) jsou na bílkoviny nejbohatší. Ve 100 g se nachází přes 12 g bílkovin. Vaječný bílek je považován za jeden z nejkvalitnějších zdrojů esenciálních aminokyselin, proto jsou všechny výrobky Šmakoun skvělým zdrojem všech nepostradatelných aminokyselin. Z tohoto důvodu se Šmakoun hodí do širokého spektra pokrmů, ve kterých úspěšně nahrazuje klasické zdroje živočišných proteinů (maso, uzeniny, mléčné výrobky). Vaječný bílek neobsahuje téměř žádný tuk a cholesterol. Stává se tak ideálním zdrojem bílkovin bez zbytečné zátěže těla sloučeninami podporující rozvoj aterosklerózy. Podobně jako u tuků, je na tom Šmakoun se sacharidy, které dosahují téměř nulových hodnot. Zastoupení živin u kombinovaných výrobků (saláty, masové směsi, bábovka, pomazánky) se od Šmakounu originál liší. Přítomná zelenina dodává vlákninu, oleje tuky, mouka, škrob a sladidla sacharidy. Majoritní částí i těchto výrobků je bílková hmota, proto zůstává jejich nutriční hodnota velmi vysoká.

Šmakoun je vhodný pro všechny populační skupiny. Lehká stravitelnost, nízká energetická hodnota a obsah tuků jsou výhodné pro jedince s nadváhou, pacienty s kardiovaskulárními a metabolickými onemocněními, pro děti, seniory a sportovce. Šmakoun original mohou konzumovat jedinci trpící alergií na lepek, laktózu, mléčné bílkoviny, sóju. Výrobky obohacené o další suroviny však tyto alergizující složky mohou obsahovat a je třeba se na obale přesvědčit o jejich přítomnosti.

Šmakounu můžeme využívat v teplé i studené kuchyni. Výborně se hodí do všech jídel, kde může nahradit maso a klasické živočišné složky. Šmakoun lze podávat s těstovinami, kuskusem, jáhly, rýži, zapékat s brambory, se zeleninou. Hotové saláty ze Šmakounu je možné využít pro rychlou svačinku či jednoduchý oběd nebo večeři. Pro svoji snadnou stravitelnost je Šmakoun výhodným zdrojem bílkovin v před- a po-tréninkových pokrmech.