Mgr. Vlastimil Chadim  |  Potraviny
image for Sojové nápoje

Nápoje připravované ze sojových bobů mají v oblastech východní Asie již více než dvou tisíciletou tradici. V posledních 20 letech se vyskytují také na českém trhu. U mnohých spotřebitelů se staly trvalou součástí jídelníčku. Patří mezi ně především příznivci některých alternativních výživových směrů a pacienti, kteří nemohou konzumovat kravské mléko – lidé s intolerancí laktózy, kaseinu či sérových mléčných bílkovin.

V 90. letech 20. století byly sojové nápoje prodávány pod názvem „sojové mléko“. Toto označení je dnes nepřípustné. Podle potravinářské terminologie můžeme jako mléko označovat pouze produkt mléčné žlázy savců. Určitá část populace milně považovala (považuje) sojové nápoje za rovnocennou náhražku kravského mléka. Nutričním složením se však od sebe poměrně výrazně liší. Z pohledu lidské výživy mají sojové nápoje vůči mléku určitá pozitiva, ale také celou řadu negativ. Pro výše zmíněné pacienty s poruchami trávení mléka je výhodná nepřítomnost mléčných bílkovin a mléčného cukru (laktózy). Sojové nápoje mají (většinou) příznivější spektrum mastných kyselin a neobsahují cholesterol, čímž na rozdíl od mléka snižují riziko aterosklerózy. V některých sojových nápojích se však nachází poměrně vysoké množství trans-nenasycených mastných kyselin (původ mají ze ztužených tuků, které výrobci do sojových nápojů přidávají) i nasycených mastných kyselin (pochází z kokosového či palmojádrového tuku), které vykazují silný pro-aterogenní potenciál. Nutričně pozitivní je u sojových nápojů vyšší obsah vitamínu E, lecitinu, isoflavonů. Isoflavony snižují riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění. Sojové nápoje jsou chudé na vápník. Většina nápojů ze sóje obsahuje kolem 25 mg vápníku na 100 ml výrobku (kravské mléko cca 120 mg/100 ml). Výjimkou jsou výrobky, které jsou dodatečně obohacovány o vápník. Absolutní hodnoty kalcia, které je využitelné pro organismus je v případě sojových nápojů dále snižováno nízkou vstřebatelností přítomného vápníku (vápník obsažený v kravském mléce se vstřebává z 30%, vápník přítomný v sojových nápojích maximálně z 10%). Odlišné je také spektrum aminokyselin mezi mlékem a sojovými nápoji, přičemž celkové množství bílkovin bývá podobné. Množství sacharidů se u sojových výrobků pohybuje v rozmezí 3 až 6 g/100 ml. Tuků se v sojových nápojích vyskytuje 1,5 až 2,5 g/100 ml. Na základě zastoupení hlavních živin dosahuje celková energetická hodnota nápojů ze sóje v rozmezí 45 - 55 kcal / 190 – 230 kJ. Díky základní surovině – sojovým bobům, obsahují sojové nápoje řadu antinutričních látek, které mírně snižují finální dostupnost živin pro lidský organismus.

Sojové výrobky mohou být vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Některé produkty se však svým složením mohou poměrně výrazně lišit. Při jejich výběru je dobré studovat surovinové zastoupení a nutriční hodnoty uvedené na obalech. Preferovat je třeba ty, které vykazují minimální množství trans-nenasycených mastných kyselin a nízký podíl nasycených mastných kyselin. Naopak ve výhodě jsou výrobky s vyšším obsahem mono- a polynenasycených mastných kyselin.