Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Tyrosin

Tyrosin patří mezi základních 22 aminokyselin, které se podílí na syntéze tělesných bílkovin. Je neesenciální, což znamená, že na jeho příjmu stravou nejsme bezpodmínečně závislí. V případě potřeby si lidský organismus dokáže vytvářet tyrosin z jiné aminokyseliny – fenylalaninu.  Děje se tak za pomocí enzymu fenylalanin hydroxylázy.

Tyrosin je mateřskou látkou pro tvorbu řady biologicky významných sloučenin. Účinkem enzymu tyrosin hydroxylázy dochází k přeměně tyrosinu na L-DOPA  - sloučeninu, ze které vzniká dopamin, adrenalin a noradrenalin. V lidském těle je tyrosin využíván pro tvorbu bílkovin, případně i pro energetické účely (tvorba glukózy a ketolátek). Aminokyselina tyrosin se mění také na melanin, který dává barvu kůži, očím, vlasům. Ve štítné žláze z tyrosinu a s pomocí jodu vznikají hormony trijodtyronin T3 a tyroxin T4. V některých zrajících sýrech, fermentovaných a zkažených potravinách vzniká z tyrosinu tyramin. Tyramin je biogenní amin, který způsobuje bolesti hlavy, migrény, vazokonstrikci cév a výrazný vzrůst krevního tlaku.

Tyrosin své jméno získal z řeckého slova „tyri“ – sýr. Právě v sýru byla tato aminokyselina poprvé objevena. Dobrými zdroji tyrosinu jsou všechny potraviny bohaté na bílkoviny. Jedná se především o maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce, sójové výrobky, luštěniny, dále ořechy a rostlinná semena. Běžná konzumace těchto potravin ve většině případů zajistí dostatečný příjem tyrosinu. V případě potřeby si tělo vytvoří požadované množství této aminokyseliny metabolizací fenylalaninu. Lidé postiženi fenylketonurií však nedokáží (díky nepřítomnosti enzymu fenylalanin hydroxylázy) z fenylalaninu tyrosin vytvářet. Pacienti musí držet dietu chudou na fenylalnin a potřebný tyrosin doplňovat v podobě fortifikovaných potravin či suplementů.

Výzkumníci zabývající se výživou člověka již tři desetiletí posuzují vliv příjmu tyrosinu na fyzický i psychický výkon. Je-li tyrosin prekurzorem neurotransimterů a hormonů štítné žlázy, lze předpokládat, že zvýšením koncentrací tyrosinu v organismu, dojde k navýšení hladin dopaminu, adrenalinu, noradrenalinu, T4 a T3 – látek, které stimulují činnost kosterních svalů, srdce, mozku a mobilizují energetické zásoby, zrychlují metabolismus. Tyrosin přijatý ve zvýšeném množství doplňky stravy by tedy měl aktivovat organismus k vyšší fyzické i duševní výkonnosti. Bohužel studie prováděné v této oblasti teoreticky předpokládaný efekt nepotvrdily. Sebevětší příjem tyrosinu se neodrazí na vyšších koncentracích L-DOPA a následně neurotransmiterů, protože tato reakce je limitována množství enzymu tyrosin hydroxylázy. Proto je efekt z užívání tyrosinu podstatně nižší než při přímé aplikaci L-DOPA.

Přes potvrzenou neúčinnost tyrosinu na aktivaci organismu před fyzickým výkonem se na trhu s doplňky stravy běžně setkáváme s nabídkou této aminokyseliny. Výrobci suplementů slibují zvýšení tělesné a duševní výkonnosti, snížení stresové zátěže, úzkostných stavů, depresí, podporu bdělosti, motivace, nadšení a kreativity, dokonce lepší náladu a více radosti ze života. Vezme-li si sportovec před fyzickým výkonem přípravek s tyrosinem, těžko může očekávat proklamovaný příval energie. Pokud se tak stane, jedná se o „vydařený“ placebo efekt. Některé internetové obchody uvádí synergický účinek tyrosinu s kofeinem. Za excitační účinek současného užívání tyrosinu a kofeinu však spíše může druhá z výše zmíněných sloučenin…

Chcete-li účinnost (resp. neúčinnost) suplementace tyrosinem vyzkoušet, užívejte 1-2 g čistého tyrosinu (obvykle 2 až 4 kapsle) rozložených do dvou dávek denně - nejlépe ráno na lačno a 30-60 minut před tréninkem. Výrobci nedoporučují překračovat 12 g tyrosinu na den. Příliš vysoké dávky způsobují pokles hladiny dopaminu. Chronické užívání vysokého množství tyrosin může snížit absorpci ostatních aminokyselin.