Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti
image for Vydařený příklad jo-jo efektu

Pro popis dobře známého jo-jo efektu, který nastává při nevhodně vedených způsobech redukce nadváhy, může posloužit následující příklad. Žena ve věku 45 let zaznamenala v poslední době nárůst tělesné hmotnosti. Při výšce 165 cm dosáhla hmotnosti 85 kg. Lehce spočítáme její BMI – 31,3 = oblast obezity.

Jednoduchým antropometrickým prostředkem – krejčovským metrem zjistíme obvod pasu – 95 cm (tato hodnota již přináší výrazné nebezpečí rozvoje metabolických a oběhových poruch). Při podrobné analýze složení těla zjistíme přesné množství tukových zásob – 29 kg, což představuje 34,1% z celkové hmotnosti. Zbylých 50 kg označujeme jako ATH (aktivní tělesná hmota), do které patří vše ostatní kromě tukové tkáně (kosti, svaly, vnitřní orgány, kůže…).

V jejím oblíbeném časopise právě uveřejnili novou redukční dietu, s nadšením se do ní vrhne. Jídelníček je pěkně podrobně rozepsán na dobu čtrnácti dní. Každý den přesně konzumuje potraviny a jídla, která jsou doporučena. Jedná se o dietu s výrazným omezením přísunu sacharidů – bez příloh. Povoleny jsou bílkovinné potraviny, zelenina a velice opatrně ovoce. Vlivem úbytku glykogenu a tělesné vody naše paní shodila za první týden 3 kilogramy. Dostala se z 85 kg na 82. To je příjemné, kila jdou dolů, dieta funguje. I přes to, že se cítí unavená, v práci je nevýkonná, často ji bolí hlava, je nervózní a vzteklá na okolí, pokračuje v hubnutí dál. Když dieta tak „dobře zabírá“, bylo by škoda nepokračovat dále. Na konci druhého týdne ukáže váha 80 kilogramů. Už toho omezování bylo dost, je se svým váhovým úbytkem spokojená, na víkend je pozvaná na oslavu narozenin, dietu končí. Po sobotním večírku a několika následujících dnech jsou okamžitě tří kilogramy zpět. Paní se snaží opět na nabraná kila zaútočit. Přestane chodit na obědy, to je přece ideální možnost jak ušetřit v energetickém příjmu… Vzhledem k tomu, že už 25 let není zvyklá snídat, kromě kousku ovoce, sladké tyčinky ke kávě v zaměstnaní, přes celý den vůbec nic nejí. Večer je tak vyhladovělá, že dokáže přijmout během krátké doby pořádnou nálož kalorií. Její tělo ji prostě donutí celodenní dluh tímto způsobem vyrovnat. Je to zvláštní, vždyť ona takřka nic nejí, tolik se musí omezovat a přesto se nedaří jít s vahou dolů. Naše dáma musí ještě přitvrdit a na konec se jí podaří k osmdesátce opět dostat. Je z toho tak zničená a vyčerpaná, že boj s nadváhou vzdává a za několik týdnů se její hmotnost vrací na původní úroveň. Dobrý půl rok nechce o žádné dietě ani slyšet. Díky tomu, že si špatně sestaveným jídelníčkem, nepravidelným stravováním, příliš radikálním omezením energetického příjmu a nenavýšením energetického výdeje pomocí pohybu, nechala zdevastovat svalovou tkáň, má po tomto redukčním procesu daleko horší podmínky pro budoucí snižování tukových zásob a mnohem snáze se jí bude tloustnout. Je třeba zdůraznit, že bez dostatečného množství svalstva se jen obtížně tuk spaluje. Pokud v jídelníčku chybí kvalitní zdroje bílkovin, velice radikálně se omezí zdroje sacharidů a člověk necvičí, dochází v průběhu nízkého energetického příjmu k nemalým ztrátám ATH. Kosterní svalstvo je největším odběratelem energie a mastných kyselin z tukových zásob. Je třeba hubnout kvalitně. To znamená ztrácet tuk a ne svalovinu. Pokud se vlivem špatného výběru potravin, nepravidelnosti příjmu energie, nedostatku fyzické aktivity sníží množství svalové tkáně, dochází ke vzniku řady negativních změn na úrovni látkové výměny. Za prvé klesá úroveň klidového energetického výdeje – tělo omezí spalování živin, běží „v nižších otáčkách“. Tím ovšem také klesá šance spalovat zásobní tuky. Tělo v těchto okamžicích dokonce záměrně omezuje spalování tuků. Chce si tyto, na energii bohaté zásoby udrželo na další (ještě „chudší“) časy. Organismu se nedostává řádné množství základního energetického paliva – glukózy, kterou si pak musí vytvářet z alternativních zdrojů. Kdo si myslíte, že přijde první na řadu? Budou to tělesné bílkoviny, resp. tzv. glukogenní aminokyseliny ze svalových vláken, které se v játrech přebudují na hroznový cukr – glukózu, na které jsou některé tkáně životně závislé. To je hlavní důvod, proč se při nevhodném redukčním postupu ztrácí svalová tkáň. Hovoříme o „vnitřním kanibalismu“ – tělo doslova požírá samo sebe. Nedovolme, aby k něčemu takovému docházelo! V období dlouhodobého energetického deficitu je dokonce pro organismus výhodné mít svalů co nejméně. Čím menší množství svalové tkáně je třeba vyživovat, tím méně energie se spotřebuje a tím déle vydrží tukové rezervy v adipocytech.

Celý tento proces častých pokusů o redukci nadváhy a následného přibírání - jo-jo efekt si můžeme znázornit formou jednoduché tabulky. Na tomto příkladu lze hezky vidět, jak dochází ke ztrátám ATH, roste relativní i absolutní množství tukové tkáně, zvětšuje se obvod pasu a klesá klidový energetický výdej.

Datum

Výška

Hmotnost

BMI

Pas

ATH

Tuk

KEV

1.6.2007

165 cm

85 kg

31,3

95 cm

56,0 kg
(65,9%)

29,0 kg
(34,1%)

1400 kcal

1.7.2007

165 cm

80 kg

29,4

90,5 cm

54,0kg

26,0 kg
(32,5%)

1080 kcal

1.1.2008

165 cm

85 kg

31,3

97,5 cm

54,5 kg

30,5 kg
(35,9%)

1310 kcal

1.2.2008

165 cm

80 kg

29,4

93 cm

52,5 kg

27,5 kg
(34,4%)

1000 kcal

1.6.2008

165 cm

85 kg

31,3

100 cm

53,0 kg

32,0 kg
(37,6%)

1220 kcal

1.8.2008

165 cm

80 kg

29,4

96,5 cm

50,5 kg

29,5 kg
(36,9%)

910 kcal

1.1.2009

165 cm

85 kg

31,3

103,5 cm

51,0 kg

34,0 kg
(40,0%)

1120 kcal

1.3.2009

165 cm

80 kg

29,4

100 cm

48,5 kg

31,5 kg
(39,4%)

825 kcal

1.7.2009

165 cm

85 kg

31,3

107 cm

49,0 kg
(57,6%)

36,0 kg
(42,4%)

1030 kcal

Dáma z našeho příkladu se vlivem nešťastných a neúspěšných pokusů zredukovat svoje nadbytečné (tukové) kilogramy postupně stále více a více zamotává do problému zvaného obezita a současně se může stát v blízké době potenciální kandidátkou na rozvoj kardiovaskulárních a metabolických chorob. S pomocí nárazových, nutričně nevyvážených diet a nedostatečné pohybové aktivity cesta ke zdraví a pěkné postavě zaručeně nevede.