Články zaměřené na výživu sportovců nejrůznějších sportovních odvětví – plánování jídelníčku před, při, po fyzickém výkonu, příprava na závody, regenerace.

Karnitin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu  |  Doplňky stravy
image for Karnitin

Karnitin je jeden z nejpopulárnějších doplňků stravy. Nejčastěji po něm sahají lidé s nadváhou a sportovci, kteří si od něj slibují, že jim pomůže snížit množství tuku v těle a podpoří výkon ve vytrvalostních disciplínách.

čtěte více »

 

Inosine

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu
image for Inosine

Inosine je tělu vlastní sloučenina nacházející se v každé buňce lidského organismu. Chemicky se jedná o nukleosid – sloučeninu vzniklou spojením hypoxantinu a ribózy. Inosine je obsažen v nukleových kyselinách. Je nezbytný pro kódování a přepis genetické informace při syntéze bílkovin. Inosine se účastní na tvorbě purinů a adenosinu – důležité komponenty molekuly adenosintrifosfátu (ATP).

čtěte více »

 

BCAA

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Nárůst svalové hmoty  |  Výživa ve sportu
image for BCAA

Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (angl. brached chain amino acids – BCAA) patří mezi esenciální – nepostradatelné aminokyseliny, které si lidský organismus nedokáže sám syntetizovat. Pro zajištění jejich příjmu jsme odkázáni na stravu. Do skupiny větvených aminokyselin náleží leucin, izoleucin a valin. Jejich největším přirozeným zdrojem jsou potraviny živočišného původu. Mnohem vyšší množství BCAA se nachází ve vybraných potravinových doplňcích.

čtěte více »

 

Guarana

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Redukce hmotnosti  |  Výživa ve sportu
image for Guarana

Paulinie nápojná (lat. Paullinia cupana) je popínavá tropická rostlina, rozšířená v oblasti deštných pralesů Brazílie, Venezuely a Kolumbie. Povzbudivých účinků guarany využívaly již před mnoha staletími tamní indiánské kmeny. Komerční využití guarany se datuje od 50. let 20. století. Na dnešním trhu jsou přípravky s obsahem guarany k dostání v podobě tablet, dražé, tobolek, tyčinek a ve formě tekuté - v stimulačních a energetických nápojích.

čtěte více »

 

Taurin

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu
image for Taurin

Tato sloučenina byla poprvé identifikována v býčí žluči (F. Tiedermann a L. Gmelin, 1827). Podle latinského názvu býk – „taurus“ byla pojmenována jako taurin. Chemicky se jedná o sulfonovou kyselinu (kyselina 2-aminoetansulfonová), nepřesně považovanou za neesenciální aminokyselinu.

čtěte více »

 

Co, kolik a kdy jíst před tréninkem

Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu  |  Fyzická aktivita a trénink
image for Co, kolik a kdy jíst před tréninkem

Posledním jídlem před plánovanou pohybovou aktivitou lze účelně podpořit, ale také znehodnotit následný fyzický výkon. Co, kolik a kdy jíst před tréninkem či závody je ovlivněno mnoha faktory. V potaz je třeba brát charakter, intenzitu, délku trvání aktivity, denní dobu, podmínky za kterých bude probíhat, aktuální stav organismu a předcházející stravovací a tréninkový režim.

čtěte více »